Vurderingskriterier

For å bli vurdert, forutsettes en samlet årlig programportefølje i ODA-godkjente land på minimum 100 MNOK ELLER minimum 50 MNOK i støtte fra Norad/Utenriksdepartementet/Klima- og miljødepartementet til programaktiviteter i ODA-godkjente land i minimum ett av siste tre kalenderår/regnskapsår. Både norske og internasjonale sivilsamfunnsorganisasjoner kan bli vurdert for plusspartnersamarbeid. For internasjonale føderasjoner og medlemsorganisasjoner som er etablert i Norge er det kun den norske delen som vil bli vurdert.

Organisasjoner som søker om plusspartnersertifisering blir gjenstand for en vurdering etter følgende  kriterier: 

  1. Søker har meget god kompetanse innen et eller flere tematiske og geografiske områder som samsvarer med prioriterte innsatsområder for norsk utviklingspolitikk og Norads tematiske porteføljer. 

    Søker må oppgi hvilke tematiske og geografiske områder de ønsker å bli vurdert for. Områdene må være innenfor prioriterte innsatsområder for norsk utviklingspolitikk, og søkere må kunne vise til god kompetanse gjennom tidligere erfaring og resultater for å være aktuelle for partnerskap.

    Søker må kunne dokumentere kompetanse og kapasitet på tematikk og geografi i hele tilskuddskjeden (inkludert lokale partnere).

  2. Søker har en overordnet og strategisk programtilnærming i sitt bistandsarbeid. Her vil Norad også vektlegge erfaringer med partners evne til å fokusere dialogen med Norad om effekt for store målgrupper (outcome-nivå), samt samle prosjektportefølje i overordnede og logisk sammenhengende programmer.

    Søker må vise evne til å kommunisere om sitt arbeid på overordnet og strategisk nivå. Søker må ha tydelige målsetninger, en strategi for å oppnå målene, og evne til å oversette dette til implementering. 

  3. Søker har et etablert, solid resultatstyrings- og læringssystem (for eksempel dokumentert i en MEL-plan).

    Søker må kunne dokumentere sitt resultatstyringssystem gjennom policyer, maler, veiledninger el. som dekker hele tilskuddskjeden. Søker må beskrive ansvar og systemer for innhenting av resultatinformasjon, herunder dokumentasjon på prosesser. Søker må beskrive systemer som sikrer læring, herunder dokumentasjon på prosesser og erfaring.

    Søker må kunne dokumentere kompetanse og kapasitet på resultatstyring, inkludert læring og evaluering, i hele tilskuddskjeden. 

  4. Søker har integrert klima- og miljøhensyn i hele sin virksomhet. Søker har en plan som gjør at de vil kunne dokumentere fremgang fra år til år i arbeidet med å redusere den mest vesentlige negative påvirkningen på klima og miljø og øke sin positive miljøpåvirkning. Fokus i dokumentasjonen er på faktisk etterlevelse. 

    Søker må kunne dokumentere et integrert klima- og miljøhensyn. Dersom det ikke foreligger konkrete mål- og tiltaksplaner (som muliggjør dokumentering av årlig fremgang), må søker kunne dokumentere målsettinger og tidsplan for sitt arbeid knyttet til å integrere klima- og miljøhensyn i virksomheten. 

    Søker må kunne dokumentere kompetanse og kapasitet på klima og miljø. 

  5. Søker har gode rutiner med innebygde risikovurderinger og hensiktsmessige kontroller for å forebygge, avdekke og reagere på misligheter og korrupsjon i prosjekter og programmer. Norad vil legge stor vekt på at søker kan vise til konkret erfaring med håndtering av korrupsjon og misligheter der nulltoleranse er praktisert og konkrete forbedringstiltak iverksatt og fulgt opp. 

    Søker må kunne dokumentere en risikovurderingsprosess som dekker hele tilskuddskjeden. Søkers etiske retningslinjer må være i tråd med Norads minimumsstandard (veileder). Søker må ha en varslingskanal der det er mulig for både interne og eksterne til å varsle anonymt om mistanke om økonomiske misligheter i hele tilskuddskjeden. Søker må kunne dokumentere sin oppfølging av varsler og praktisering av nulltoleranse, og på forespørsel oversende til Norad dokumentasjon på oppfølging for stikkprøvekontroll. Hensiktsmessig håndtering og oppfølging av varslingssaker vil være et krav for partnerskap. Hensiktsmessighet inkluderer blant annet teknisk kompetanse, integrert armlengdes avstand ved håndtering av varsler og beskyttelse av individer som varsler. 

    Søker må kunne dokumentere kompetanse og kapasitet på økonomiske misligheter og varsling i hele tilskuddskjeden. 

  6. Søker har en helhetlig dokumentert virksomhetsstyring, herunder solid økonomistyring og en risikostyringsprosess der risiko analyseres, håndteres og monitoreres. Norad vil særlig legge vekt på håndtering av risiko knyttet til menneskerettigheter, kvinners rettigheter og likestilling, klima og miljø, antikorrupsjon og partneroppfølging. Etablering av en internrevisjonsfunksjon vil telle positivt.  

    Søker må kunne dokumentere en risikostyringsprosess som dekker hele tilskuddskjeden. Søker må ha utarbeidet en risikovurdering og tilhørende handlingsplan med ansvarlig og tidsfrister. Søker må kunne vise sammenheng mellom identifisert risiko og etablerte nøkkelkontroller i virksomheten. Søker må ha noe grad av monitoreringsaktiviteter for sin internkontroll. Søker må ha arbeidsdeling i kritiske funksjoner som eksempelvis godkjenning kostnader, endring faste data og utbetaling bank. Søker må ha retningslinjer som sikrer at Norads krav til anskaffelser overholdes, samt avtalemaler for partnere som sikrer at Norads avtalekrav reflekteres i hele tilskuddskjeden. Søker bør ha en partnerstrategi og differensiert partneroppfølging. 

    Søker må ha en varslingskanal der det er mulig for både interne og eksterne til å varsle anonymt om seksuell utnyttelse, seksuelt misbruk eller seksuell trakassering i hele tilskuddskjeden. Søkers etiske retningslinjer må være i tråd med Norads minimumsstandard (veileder). Dersom SEAH ikke inngår i søkers etiske retningslinjer må de ha egne retningslinjer knyttet til dette. Disse må være i tråd med Norads minimumsstandard. 

    Søker må kunne dokumentere kompetanse og kapasitet på risiko- og økonomistyring i hele tilskuddskjeden. I tillegg må kompetanse og kapasitet til å håndtere tverrgående hensyn dokumenteres. 

  7. Det vil bli vurdert som positivt om søker har deltatt i og ledet sivilsamfunnskonsortier, samt har erfaring fra samarbeid med andre bistandsaktører (inkl. offentlige aktører, forskningsinstitusjoner, FN og privat sektor).   

  8. Det vil bli vurdert som positivt om søker har internasjonalt anerkjente sertifiseringer som fremdeles er gyldige (f.eks. EU Humanitarian Partnership Certificate) og/eller oppnådd gode resultater i partnervurderinger med andre store internasjonale givere. 

    Dersom søker deler grunnlag for internasjonalt anerkjente sertifiseringer vil disse kunne brukes som dokumentasjon inn på ovenstående kriterier. 
Publisert 17.07.2024
Publisert 17.07.2024
Oppdatert 17.07.2024
Oppdatert 17.07.2024