Opp mot 100 millioner flere ekstremfattige under pandemien
I 2021 levde anslagsvis over 700 millioner i ekstrem fattigdom, over 50 millioner flere enn i 2019 og nesten 100 millioner mer enn det ville vært uten pandemi.
Opp mot 100 millioner flere mennesker er ført inn i ekstrem fattigdom i løpet av to år med global pandemi. Det viser anslag i en ny Norad-rapport.
Rapporten, som lanseres i forbindelse med Norad-konferansen Vendepunkt, oppsummerer sentrale trekk ved fattigdomsbildet slik det ser ut ved starten av 2022, midt i en global pandemi. I sentrum for rapporten står ekstremfattigdommen, som FNs generalforsamling høsten 2015 satte som mål å utrydde i 2030. Fram til 2019 var målet innen rekkevidde, men nå har situasjonen snudd.
- Last ned rapporten: Verdens fattigdom midt i en pandemi – status og perspektiver
Rapporten viser at:
- I 2021 levde anslagsvis over 700 millioner i ekstrem fattigdom, over 50 millioner flere enn i 2019 og nesten 100 millioner mer enn det ville vært uten pandemi.
- Ekstremfattigdommen er kjerneutfordringen. Ekstremfattigdom er definert som forbruk under 1,9 USD om dagen, men fattigdommen er bredere og dypere.
- Mange like over fattigdomsgrensen kan lett falle ut. For hver tiende cent fattigdomsgrensen økes, stiger antallet fattige med nærmere 70 millioner mennesker.
- I tillegg svekkes levekårsfaktorer som helsetjenester, utdanning og tilgang på rent vann. Den flerdimensjonale fattigdommen øker.
- Faren er stor for at skadevirkningene på evnen til langsiktig utvikling er betydelig
– Situasjonen er svært alvorlig. Ekstrem fattigdom har gått kolossalt ned siden 1990, men nå peker pilene feil vei, og vi er inne i en nedadgående spiral. Halve verden er i en utrolig vanskelig situasjon. Mitt viktigste budskap er at nå trengs det et vendepunkt, sier Bård Vegar Solhjell, direktør i Norad.
– Det betyr blant annet at bistanden må innrettes annerledes. Vi må tenke akutt på en måte som fungerer langsiktig. Vi må investere i ting som har rask effekt og varige konsekvenser.
- Last ned rapporten: Verdens fattigdom midt i en pandemi – status og perspektiver