Norad-direktør Bård Vegar Solhjell på besøk hos bedriften Miniplast i Accra, Ghana. Bedriften har faset ut diselaggregatet og er nå forsynt av strøm fra et solcelleanlegg på taket. Anlegget er installert og driftet av det norske selskapet Empower, som har fått støtte gjennom garantipremieordningen til Norad. (Foto: Espen Røst/ Bistandsaktuelt)

Ny klimaavtale på 500 millioner skal sikre fornybarinvesteringer i utviklingsland

Norad inngår et garantisamarbeid med den afrikanske organisasjonen African Trade Insurance Agency (ATI). Avtalen skal redusere risiko for kommersielle aktører som vil investere i fornybar energi i utviklingsland. 

– Å sørge for at utviklingsland får tilgang til fornybar energi er ett av de viktigste tiltakene for å nå klimamålene. Ved å bruke relativt små bistandsbeløp på kjøp av garantier kan vi utløse store kommersielle investeringer i utviklingsland. Denne garantisatsingen er avgjørende for at nye fornybarprosjekter i Afrika blir realisert, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell. 

600 millioner mennesker i Afrika sør for Sahara mangler i dag strøm. Fram mot 2040 vil befolkningen i Afrika vokse med en halv milliard mennesker.  Det betyr at husholdninger og bedrifter vil trenge mye mer strøm. Å få tilgang til strøm er viktig for både økonomisk vekst, helse og sikkerhet.  Men samtidig må utslippene i hele verden ned.  Økt klimafinansiering, til både klimatilpasning og utslippsreduksjoner, er avgjørende for å nå målene i Parisavtalen.  Det ble senest slått fast i rapporten fra FNs klimapanel som kom denne uken. 

– Vi kan ikke overlate til de fattige landene å ta regningen for utslippsreduksjon. Vi må både sørge for økt klimafinansiering og for å få opp de private investeringene i fornybar energi, sier Solhjell. 

Afrika har store forekomster av kull og gass, men også et enormt potensial for fornybar energi. Hele 40 prosent av verdens solenergipotensial ligger i Afrika. Men bare to prosent av verdens investeringer i fornybar energi skjer på det afrikanske kontinentet. Mange kommersielle aktører opplever risikoen som for stor. Garantier kan bøte på den risikoen.

Nå inngår Norad en samarbeidsavtale med  African Trade Insurance Agency (ATI), som tilbyr garantiprodukter som forsikrer prosjekter innen fornybarsektoren. Den tyske utviklingsbanken KfW er også med på laget om ordningen som kalles Regional Liquidity Support Facility. I Norads avtale skal 500 millioner kroner over fem år gå til å avlaste risikoen for kommersielle investorer gjennom å øke omfanget av denne ordningen. Garantien hjelper investorene med å beskytte investeringer sine mot betalingsrisiko i utviklingsland.  

Samarbeidsavtalen lanseres offisielt under en digital seremoni tirsdag 1. mars.

– Vi er svært glade for å inngå et samarbeid med en så seriøs aktør som ATI. Vi vet at billigere og mer relevante garantier er det som skal til for å utløse store kommersielle investeringer i fornybar energi særlig i Afrika sør for Sahara, sier Solhjell. 

Med denne avtalen har Norad nå fått på plass alle tre pilarene av garantisatsingen for fornybar energi, som ble lansert i 2019 og videreført og styrket av ny regjering.  Under klimatoppmøtet i Glasgow i november ble den første samarbeidsavtalen om garantier inngått med Verdensbankens Multilaterale garantinvesteringsbyrå (MIGA).  tillegg har Norad opprettet en egen ordning for å understøtte garanti- og risikopremier til energiprosjekter i utviklingsland.   

Regjeringen har varslet at den vil doble klimafinansieringen innen 2026 til 14 milliarder norske kroner, og satsingen på garantier er en viktig del av dette.

– Skal vi få hele verdens utslipp ned samtidig som vi skal sørge for tilgang på strøm og sikre grunnleggende behov til alle de i som fortsatt mangler strøm, må vi trappe opp klimafinansieringen. Vi må både øke de offentlige budsjettene og sørge for å mobilisere privat kapital. Her spiller garantisatsingen en avgjørende rolle, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. 

Publisert 01.03.2022
Sist oppdatert 01.03.2022