Sivilt samfunn: Tildelinger i den norske søknadsrunden
Norad inngår ti avtaler for 220 millioner kroner med norske sivilsamfunnsorganisasjoner i 2021.
Avtalene er på inntil fem år og baserer seg på overordnede vedtak i Utenriksdepartementet og omfattende kvalitetsvurderinger i Norad. Flere ambassader har gitt innspill.
Målet er å styrke sivilt samfunn i utviklingsland og dets evne og kapasitet til å fremme utvikling i eget land. At sivilsamfunnsorganisasjoner er tilstede lokalt har stor betydning, ikke minst nå under koronapandemien.
- I denne søknadsrunden har det blitt lagt vekt på at støtte til sivilt samfunn skal bidra til at sårbare samfunn får mer motstandskraft til å møte helsemessige, sosiale, politiske og økonomiske konsekvenser av covid-19, sier underdirektør Fredrikke Kilander.
Ti avtaler i 2021
Samlet søknadsbeløp over sivilsamfunnsposten for 2021 var 372 millioner kroner fra 24 organisasjoner. Ti av disse får avtale. Av de øvrige ble noen avslått på formelt grunnlag, mens andre ikke nådde opp i konkurransen.
I søknadsrunden har Norad vurdert søkernes lokalkunnskap der innsatsen skal finne sted, faglige kompetanse, økonomistyring, kostnadseffektivitet, merverdi og oppnådde resultater. Søknadene har blitt vurdert ved hjelp av verktøyet RAM (Resource Allocation Model).
- I tidligere søknadsrunder har det vært noe økning i budsjettet og dermed rom for økning til organisasjoner som scorer høyt, mens dette i begrenset grad har vært mulig i årets runde, forteller Kilander, og fortsetter:
- Selv om tildelingen ikke er økt, er alle organisasjoner med god score videreført på nesten samme nivå i 2021 som i 2020 med enkelte justeringer.