Malawis mødre

- De fleste kvinnene får bare hjelp av ufaglærte. Dermed føder de hjemme, og ender opp med å blø i hjel fordi de ikke når frem til sykehus i tide.
Brandina Kambala, er prevensjonsveileder og nasjonal ungdomskoordinator i den frivillige organisasjonen Banja la Mtsogolo (BLM) i Malawi (2012)
- Jenter dør fordi de ikke får profesjonell hjelp ved fødselen, forklarer Brandina Kambala. Hun jobber med ungdom og prevensjonsveiledning i den frivillige organisasjonen BLM i Malawi.
Foto: Kari Ulveseth

Brandina Kambala er prevensjonsveileder og nasjonal ungdomskoordinator i den frivillige organisasjonen Banja la Mtsogolo (BLM) i Malawi. Hun møter daglig jenter som har hatt farlige fødsler fordi de blir gravide som veldig unge - og fordi de ikke har fått hjelp under fødselen.

Hver dag dør 10 kvinner i Malawi i forbindelse med fødselen til sitt eget barn. De er ikke alene. I utviklingsland er komplikasjoner i forbindelse med graviditet og fødsel den største dødsårsaken blant kvinner i fruktbar alder. Mangel på sykehus, medisiner og kvalifisert helsepersonell er blant hovedårsakene.

Årlig dør rundt 300.000 kvinner - av årsaker vi kunne gjort noe med. 

Profesjonell omsorg viktig

Selina Martin Nkhoma sykehus Malawi_2012
Selina Martin var glad hun kunne føde på sykehus med en utdanna jordmor til å hjelpe seg.
Foto: Kari Ulveseth

For 20 år siden døde 540.000 kvinner ved graviditet og fødsel i utviklingsland. Nå er dette halvert. Også i Malawi skjer det en fremgang.

Selina Martin er en av de som har fått bistand. Hun fødte sin førstefødte på Nhkoma sykehus. 

- De har hjulpet meg mye her. Jeg har fått den beste omsorgen. 

Flere overlever

 - Det er mange årsaker til at kvinner dør, men hovedsaklig er det mangel på kvalifisert helsepersonell, spesielt jordmødre, sier Vennie Arkado, rektor ved Nhkoma sykepleiehøgskole.

Norge støtter utdanning av helsepersonell i Malawi. Det norske samarbeidet har bidratt til at det utdannes langt flere og mer kvalifiserte leger, sykepleiere og jordmødre både på medisinstudiet og ved 12 sykepleierhøgskoler. Dette nytter. 

- Gjennom støtten har vi kunnet doble opptaket av studenter. Bistanden har kommet i form av infrastruktur og bygninger, lærere og øvingsrom. Dette betyr at vi nå har flere jordmødre som reiser ut og tilbyr sine tjenester til befolkningen i Malawi, sier Arkado.

Publisert 13.11.2013
Sist oppdatert 16.02.2015