Tema
Styresett og økonomisk utvikling

Skatt og offentlig finans – bærekraftig finansiering av velferdstjenester og utviklingsmål

Skatt og andre offentlige inntekter er stadig viktigere for finansiering av bærekraftsmålene. Utover økte inntekter, bidrar mer transparente og effektive skattesystemer til ansvarliggjøring av myndigheter og dermed også bedre bruk av offentlige midler – en såkalt «styresettgevinst». Manglende kapasitet, finansiering og regelverk for offentlig forvaltning er en viktig årsak til svak økonomisk utvikling og finansiering av bærekraftmålene. Bedre inntekter og forvaltning av inntekter er også viktig for stabilisering og statsbygging av land i sårbare situasjoner.

Hva 

Norsk bistand bidrar til å øke skatteinngang og styrke forvaltning av offentlige midler i utviklingsland, blant annet gjennom faglig samarbeid for å styrke offentlige institusjoners kompetanse og kapasitet til å mobilisere og forvalte ressurser for å fremme bærekraftig utvikling. 

Økte inntekter kan komme både som resultat av skattereformer og forbedringer i skatteadministrasjoner, men også som følge av tiltak for å redusere skatteunndragelser eller andre ulovlige kapitalstrømmer – ofte kalt ulovlig kapitalflukt. 

Hvorfor 

Ifølge «Financing for Sustainable Development Report 2024», økte finansieringsetterslepet for å oppnå bærekraftsmålene dramatisk under Covid-19, samtidig som økonomisk ulikhet øker i de fleste land. Forhåpningene fra Finansiering for Utviklingskonferansen i 2015 om at bærekraftsmålene ville kunne oppnås gjennom private finansieringsmekanismer har vist seg å være basert på svake antakelser om hvilke investeringer i fattige land som realistisk sett kan gi avkastning på kapital. Med økte rentenivåer er det også tydelig hvilke begrensninger som ligger i å være for avhengig av gjeldsfinansiering. Frem mot 2030 er det derfor åpenbart at offentlig kapital, og spesielt skatteinntekter, må bære en betydelig del av investeringene i offentlige goder for å oppnå bærekraftsmålene. Skatt er også en nøkkel til økt omfordeling, som må til dersom man skal oppnå bærekraftsmål 10 på ulikhet 

Skatterelatert utviklingssamarbeid er en svært effektiv kanal for å støtte land i å øke sine offentlige ressurser. I flere Norad-finansierte prosjekter har man sett direkte resultater i form av markant økte skatteinntekter. Støtte til styrkede skattesystemer, og bedre systemer for å forvalte de offentlige finansene, slik at midlene kommer innbyggerne til gode i form av tjenester, kan derfor være viktige bidrag til å øke muligheten for offentlige investeringer for å oppnå bærekraftsmålene i utviklingsland.  

Hvordan 

Å øke utviklingslands skatteinntekter støter på en rekke utfordringer, som stor uformell sektor, store ulikheter i muligheter, inntekt og formue og mellom kjønn i befolkningen, svak kapasitet hos skatteadministrasjoner, og internasjonale skatteregler som er lite tilpasset utviklingslands behov. Politiske og administrative systemer for forvaltning av offentlige midler har ofte vesentlige mangler. 

Norge støtter utviklingsland med å møte disse utfordringene, ved styrking av skattesystemer og forvaltning av offentlig finanser i utviklingsland. Dette gjøres gjennom bidrag til både multilaterale organisasjoner som OECD, FN, IMF og Verdensbanken, sivilsamfunnsorganisasjoner, forskning og direkte samarbeid mellom norske institusjoner som Skatteetaten og Statistisk Sentralbyrå og søsterorganisasjoner i utviklingsland. Mange land i Afrika har store naturressurser, og flere av Norads partnere bidrar til å bedre skattleggingen og bruken av inntekter fra utvinningssektoren.  

Støtte fra internasjonale eksperter til å gjennomføre spesialiserte skatterevisjoner, særlig knyttet til flernasjonale selskaper, gir ofte svært synlige og målbare resultater. Teknisk assistanse fra internasjonale eksperter kan gi store provenyeffekter på kort sikt, og etablere arbeidsmetoder og styrke kompetanse som også vil gi skattegevinster over tid. Det er likevel trolig vel så viktig å støtte mer grunnleggende reformer av skatteadministrasjoner, for eksempel digitaliseringsprosesser, og bidra til at sivilsamfunnsorganisasjoner, journalister og andre kan holde myndighetene til ansvar, og sørge for mer åpne og rettferdige skattesystemer. Norge støtter for eksempel aktører som journalistnettverket ICIJ, som har vært sentrale i å avdekke denne finansielt hemmelighold og misbruk av skatteparadis, blant annet gjennom «Panama Papers»-avsløringene.

Hvem/Hvor 

Norsk bistandsarbeid for å styrke skatt og offentlig finanser støtter tiltak og reformer globalt, regionalt og nasjonalt via faglig samarbeid om skatt og ulovlig kapitalflukt, styrking av kunnskapsgrunnlaget om skatt og kapitalflukt og opplysnings- og åpenhetsarbeid gjennom sivilsamfunnsorganisasjoner, samt støtte til journalistorganisasjoner

Det faglige samarbeidet går gjennom både store multilaterale institusjoner som IMF, Verdensbanken, FN og OECD, og bilateralt samarbeid gjennom kunnskapsbanken – institusjonssamarbeid mellom norske statlige fagmiljøer og partnere hos myndigheter i samarbeidsland. Skatteetaten har blant annet bilateralt samarbeid med søsterorganisasjoner i Rwanda, Tanzania, Zanzibar og Kenya, mens Statistisk Sentralbyrå er til stede i Ghana og Kenya. Norad bistår også myndighetene i Mosambik i forvaltningen av inntekter fra naturgass. 

Lenker

Aktuelle rapporter 

Samarbeidspartnere  

Kontaktinformasjon

For mer informasjon, vennligst kontakt Seksjon for styresett 

Publisert 10.07.2024
Publisert 10.07.2024
Oppdatert 10.07.2024
Oppdatert 10.07.2024