Bedre rammevilkår for næringsutvikling i utviklingsland
Norsk bistand bidrar til bedre rammevilkår for næringsutvikling i utviklingsland, som er avgjørende for jobbskaping, fattigdomsreduksjon og økonomisk vekst.
Privat næringsliv i dynamiske og konkurransebaserte markeder er en viktig drivkraft for innovasjon, investering og økonomisk vekst. Dårlige rammevilkår er ofte en begrensning for næringslivet i utviklingsland. Norge støtter tiltak for å forbedre disse og dermed fremme jobbskaping og stabil inntekt for de fattigste. Tiltak rettes bl.a. mot bedre tilgang til både finansiell og menneskelig kapital, teknologi og markeder.
Norads arbeid med rammevilkår for næringsutvikling
Arbeidet med å forbedre rammevilkårene for næringsutvikling innebærer et bredt spektrum av tiltak rettet mot å skape bedre forutsetninger for næringslivet i utviklingsland og sikre velfungerende og åpne markeder. Hovedområdene for støtten er:
- Reformarbeid og reguleringer: Støtte til policy dialog via multilaterale organisasjoner og reformer som forbedrer forretningsklimaet, herunder videreutvikling av juridiske rammeverk og reguleringer på sektor- og overordnet nivå som fremmer åpenhet og rettferdig konkurranse.
- Infrastruktur: Bedre tilgang til økonomisk infrastruktur som f.eks. energi og telekommunikasjon.
- Kapasitetsbygging og bedre tilgang til fagkvalifisert arbeidskraft og teknologi. Opplæring og utvikling av lokal kompetanse og anvendelse av mer produktiv teknologi for å styrke næringslivets evne til å konkurrere og vokse.
- Tilgang til kapital, både i lokal og utenlandsk valuta: Forbedre mulighetene for tilgang til kreditt og annen finansiering (egenkapital), spesielt for små og mellomstore bedrifter. Begrense risiko for kurssvingninger ved lån i utenlandsk valuta.
Utviklingsland møter betydelige utfordringer knyttet til næringsutvikling pga. forholdsvis dårlige rammevilkår for næringsutvikling. Godt tilrettelagte rammevilkår for næringslivet er essensielle for å sikre økonomisk vekst som inkluderer de fattigste og bidrar til bærekraftig utvikling. Uten tilstrekkelige reformer og støtte, vil det være vanskelig å tiltrekke investeringer, stimulere til innovasjon og skape arbeidsplasser. Der er en rekke utfordringer i rammevilkårene som begrenser utvikling av det lokale næringslivet i fattige land:
- Manglende infrastruktur som f.eks. dårlig tilgang til energi, transport og andre nødvendige infrastrukturer hindrer økonomisk aktivitet.
- Ustabile reguleringsmiljøer med mangelfulle og inkonsekvente regelverk og lover samt til tider uforutsigbarhet skaper usikkerhet og avskrekker investorer fra å investere.
- Begrenset tilgang til kapital: Flertallet av bedrifter i mange utviklingsland mangler nødvendig finansiering for å vokse og utvikle seg. Spesielt små og mellomstore bedrifter (som i mange utviklingsland står for minst ¾ av sysselsettingen) får ofte ikke kreditt fra banker eller kan ikke få utstedt obligasjonslån (fremmedkapital), og det er lite utviklede markeder lokalt for å innhente kapital til bedriften ved å utstede aksjer (egenkapital). Utviklingsland er svært ofte sårbare for valutakurssvingninger på lån i utenlandsk valuta, og delvis skjerming av valutakursrisikoen bidrar til å bedre rammevilkårene for lokale bedrifter og andre låntakere.
- Svakt utdanningssystem og mangel på fagkvalifisert arbeidskraft begrenser næringslivets potensial og opptak av ny, mer produktiv teknologi.
For å bidra til forbedrede rammevilkår for næringsutvikling samarbeider Norad med og gir finansiell støtte til en rekke flergiverfond, programmer og prosjekter som da implementeres i utviklingsland av organisasjonene som mottar tilskudd. Slikt samarbeid kan være med myndigheter og næringslivsaktører i utviklingsland som er sentrale for næringslivets rammevilkår, eksempelvis stiftelser, nærings/ industriorganisasjoner, handelskamre, og offentlige institusjoner, og med norske og internasjonale bedrifter og organisasjoner, spesielt multilaterale organisasjoner innenfor Verdensbankgruppen og FN-systemet. I tillegg til bedring av overordnede (ofte nasjonale) rammevilkår gir Norge også støtte for å fremme konkurransekraften av individuelle verdikjeder og deres sektorspesifikke, bedriftsnære rammevilkår. Dette er i form av støtte til strategiske partnerskap med næringslivet basert på konkurransebaserte utlysninger. Disse er ofte et felles partnerskap mellom en bedrift og en sivilsamfunnsorganisasjon der bedriften sikrer næringslivskompetanse om den spesifikke verdikjeden og flaskehalser i bedriftsnære rammevilkår og sivilsamfunnsorganisasjon sikrer et lokalt nettverk og kompetanse om lokale forhold.
I likhet med norsk bistand generelt, også mht. å bedre rammevilkår for næringsutvikling i utviklingsland prioriteres det å gi slik bistand til utviklingsland i Afrika sør for Sahara, men også prosjekter i andre regioner støttes.
Kontakt
For mer informasjon, vennligst kontakt Seksjon for partnerskap