Tema
Klima, mat, miljø og energi

Hav – et viktig bidrag til bærekraftsmålene

Uten et sunt og rent hav vil vi ikke kunne nå bærekraftsmålene innen 2030. Fremtidens behov for mat, fornybar energi, utslippsreduksjoner, klimatilpasning og verdiskaping er avhengig av havet. Vekstpotensialet i havbaserte næringer er stort, men mesteparten av gevinstene i havøkonomien havner hos noen få. De negative konsekvensene bæres av de mest sårbare.

Hva 

Norsk havbistand skal bidra til å oppnå Bærekraftsmål 14 – bevare og bruke havet og de marine ressursene på en måte som fremmer bærekraftig utvikling. Norsk havsatsing er omfattende og dekker et bredt spekter av områder. Norge leder blant annet Høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi (Havpanelet), som jobber for å bygge momentum mot en bærekraftig havøkonomi der effektiv beskyttelse, bærekraftig produksjon og rettferdig velstand går hånd i hånd. I Norad jobber vi med å oppfylle disse målene hovedsakelig gjennom programmene Hav for utvikling, Fisk for utvikling, og bistandsprogrammet mot marin forsøpling og mikroplast.  

Hvorfor 

Mer enn tre milliarder mennesker er avhengige av havet som en kilde til mat og ernæring, arbeidsplasser og energi. Akvatisk mat er en spesielt viktig næringskilde for kystsamfunn i utviklingsland. Småskalafiskerier står for om lag 40% av global fangst og nesten 500 millioner mennesker er avhengige av fiskeriene for deres levekår. Småskalafiskere spiller derfor en viktig rolle for lokal matsikkerhet. Dessverre er småskalafiskere ofte en gruppe som ofte ikke er anerkjent eller inkludert i beslutninger som påvirker deres levekår, og de lever ofte i fattigdom.  

Havet er under enormt press fra klimaendringer, overfiske, forurensing og utbygging. En ødeleggelse av havet vil være katastrofal. Men havet spiller også en viktig rolle i redusering av klimagassutslipp og å redusere klimaendringenes påvirkning på spesielt kystsamfunn. Havet gir også store økonomiske muligheter, men disse må utvikles og forvaltes på en bærekraftig måte, for å sikre miljømessig og sosial bærekraft.    

Hvordan 

Norge er en havnasjon med mye erfaring og kunnskap om det marine miljø. Hav- og Fisk for utvikling fokuserer på institusjonssamarbeid og utveksling av slik erfaring og kompetanse mellom offentlige institusjoner i partnerlandene og Norge. Dette er komplementert med støtte til multilaterale organisasjoner, akademia, bedrifter og sivilsamfunnsorganisasjoner.  

I tråd med Havpanelets hovedanbefaling, bidrar Norad gjennom Hav for utvikling, til at partnerland utvikler og styrker sitt rammeverk for bærekraftig og helhetlig havforvaltning, i samsvar med havretten og internasjonale standarder. Dette inkluderer å styrke myndighetenes kapasitet og kompetanse til å håndheve regelverk og sikre god forvaltningspraksis, samt å fremme bærekraftig næringsutvikling, matsikkerhet og anstendige arbeidsforhold og rettigheter for rettighetshavere i havrelaterte sektorer.  

Gjennom Fisk for utvikling bidrar Norad til at myndigheter forvalter fiskeriressurser og akvakulturproduksjon på en bærekraftig måte, at forskningsmiljøer og utdanningsinstitusjoner bistår myndigheter og næringsaktører med kunnskap, data og råd om bærekraftig fiskeri og akvakultur, og at næringsaktører utnytter fiskeriressursene og driver akvakulturproduksjon på en bærekraftig måte. EAF-Nansenprogrammet, med forskningsskipet Dr. Fridtjof Nansen, er en viktig del av Fisk for utvikling, og har eksistert siden 1975. 

Gjennom bistandsprogrammet mot marin forsøpling og mikroplast jobber Norad for å forebygge og kraftig redusere omfanget av marin forsøpling fra store kilder i utviklingsland. Programmet har fire innsatsområder: i) Forbedring av avfallshåndtering av plastavfall i samarbeidsland; ii) opprydding av avfall i utvalgte kystsoner og elver; iii) styrke næringslivets egeninnsats for bærekraftig produksjon, forbruk og forsvarlig avfallshåndtering; og iv) styrke globale forpliktelser og nasjonale og regionale virkemidler for å forhindre marin forsøpling og mikroplast. 

I flere tilfeller jobber Norad på tvers av disse tre programmene for å høste synergier og få mest mulig effekt av tiltak.      

Hvem/Hvor 

Hav for utvikling og Fisk for utvikling jobber globalt og regionalt i Afrika, Asia og Latin-Amerika, og med bilateral innsats per 2024 i følgende land: Indonesia, Mosambik, Ghana, Kenya, Colombia, Sri Lanka, og Sudan. Bistandsprogrammet mot marin forsøpling støtter prosjekter over hele verden, men har hatt fokus på land i Asia der plastproblematikken er stor. India og Indonesia har til dags dato flest prosjekter under programmet. Norad støtter også prosjekter i andre deler av verden, særlig gjennom multilaterale aktører som Verdensbanken, FAO, IMO, UNEP, IOC-UNESCO, UNDOALOS, og UNODC.  

Lenker 

Havrapporter 

Kontaktinformasjon 

For mer informasjon, vennligst kontakt Seksjon for hav 

Publisert 10.07.2024
Publisert 10.07.2024
Oppdatert 10.07.2024
Oppdatert 10.07.2024