Tema
Klima, mat, miljø og energi

Energi – En viktig driver for bærekraftsmålene

Tilgang til bærekraftige energiløsninger til en overkommelig pris er avgjørende for økonomisk og sosial vekst og utvikling. Energitilgang er en forutsetning for utdanning, helsetjenester og jobbskaping. Økt bruk av fornybare energikilder er viktig for å redusere klimagassutslippene.

Hva 

Norsk energibistand skal bidra til å oppnå Bærekraftsmål 7 - sikre tilgang til moderne, fornybar energi for alle og Bærekraftsmål 13 - bekjempe klimaendringer. I Norad jobber vi med å oppfylle disse målene ved å fremme økt tilgang til energi, effektivisere energibruk og legge til rette for en bærekraftig omstilling fra fossil til fornybar energi.   

Hvorfor 

I dag mangler nesten 700 millioner mennesker tilgang elektrisitet. 2,1 milliarder mennesker lever uten tilgang til moderne matlagingsløsninger, og bruker tradisjonelle energikilder som ved og kull. Mange land i det globale sør er ikke bare sårbare for klimaendringer, men trenger også å bygge ut energitilgang for å gjøre det mulig å etablere nye bedrifter og industrier.  

Hvordan 

Norad jobber for økt tilgang til fornybar energi gjennom tre hovedspor: øke tilgangen til energi fra de nasjonale strømnettene og distribuerte løsninger som mindre solsystemer og moderne matlagingsløsninger; tilrettelegg for økt utbygging av fornybar energi; og økt kunnskap og kapasitet hos nasjonale myndigheter i våre samarbeidsland.  

Å tilrettelegge for fremvekst av nye bedrifter som tilbyr innovative løsninger for bedre og mer effektiv energitilgang er en viktig prioritering. Norad støtter risikoavlastende tiltak og rådgivning for bedrifter både direkte og indirekte, gjennom blant annet bedriftsstøtteordningen, og partnere som Afrikabanken, den nordiske grønne banken Nefco, Nordic Development Fund, den tyske utviklingsaktøren GIZ og en rekke andre.  

Norad bidrar også til initiativer som garanterer investeringer i fremvoksende markeder. Garantier er et viktig og etterspurt virkemiddel for å avlast risiko for bedrifter, og redusere kostnad på kapital. Norsk støtte går blant annet il Verdensbankens Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) og African Trade & Investment Development Insurance (ATIDI). Det er også vedtatt å utvikle en norsk, statlig garantiordning for fornybar energi. 

Arbeidet med kapasitetsbygging hos nasjonale myndigheter er samlet under programmet Energi for Utvikling (Efu). Programmet leverer kompetanse gjennom norske offentlige aktører som Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE), Miljødirektoratet og mange flere.   

Hvem/Hvor 

I tråd med regjeringens prioriteringer har Norad et særlig fokus på Afrika sør for Sahara, hvor størstedelen av verdens befolkning uten tilgang til strøm og moderne energi til matlaging bor. Energi for Utvikling fokuserer per 2024 på seks konkrete land: Malawi, Mosambik, Nigeria, Nepal, Somalia og Tanzania. Norad støtter også prosjekter i andre deler av verden, særlig gjennom multilaterale aktører som Verdensbanken. 

Seksjonen lyser årlig ut midler til bedriftsstøtte gjennom "Bedriftsstøtteordningen for fornybar energi». Nye utlysninger legges som regel ut i desember eller januar. 

Lenker

Les rapporter om om norsk energibistand til land som Mosambik, Uganda og Bhutan.

Partnere

Samarbeidspartnereer blant annet Verdensbanken, Asiabanken, Afrikabanken, den tyske bistandsaktøren GIZ, den grønne, nordiske banken NEFCO og mange flere. 

Kontaktinformasjon

For mer informasjon, vennligst kontakt Seksjon for energi

Publisert 10.07.2024
Publisert 10.07.2024
Oppdatert 10.07.2024
Oppdatert 10.07.2024