Tema
Helse

Vaksinasjon – et livreddende verktøy

Vaksinasjon er et av våre beste og mest kostnadseffektive helsetiltak mot sykdom og tidlig død. Vaksinasjon har avverget 154 millioner dødsfall de siste 50 årene. Av disse var 101 millioner spedbarn (Verdens helseorganisasjon, 2024). Norge bidrar til forsking og utvikling, oppkjøp og leveranse av vaksiner i utviklingsland, også som rask respons i pandemier og regionale utbrudd.

Hva 

Vaksinasjon er viktig for folkehelsen og for enkeltindivider.  

Effektive og trygge vaksiner mot smittsomme sykdommer er en sentral komponent i vaksinasjonsprogrammer. For å lykkes må vaksiner nå bredt ut i befolkningen. Helsetjenester som når hele befolkningen, befolkningens tillit til helsevesenet og vaksinene som tilbys er derfor avgjørende for vellykkede vaksinasjonsprogrammer. Å styrke nasjonale helsesystem i utviklingsland er viktig for bærekraftige vaksinasjonsprogram.  

Vaksinasjon er et forebyggende tiltak mot smittsomme sykdommer. Vaksinasjon er særlig forbundet med vaksinasjon av barn, men det er også aktuelt for andre grupper slik som under en pandemi.

De siste 50 årene har vaksinasjon mot 14 sykdommer stått for mer enn 50 prosent av reduksjonen i  spedbarnsdødeligheten i Afrika, og  40 prosent globalt  (Verdens helseorganisasjon, 2024). Meslingvaksinen er den av vaksinene  som har hatt størst effekt på reduksjon av dødeligheten (Verdens helseorganisasjon, 2024).

Under covid-19 pandemien etablerte Gavi COVAX for å sikre lav- og lavere mellominntektsland tilgang til covid-19 vaksiner. Innen utgangen av 2023 hadde COVAX levert ca. 2 milliard covid-19 vaksiner til 146 land. Det er estimert at COVAX leveransene forhindret mer enn 2,7 millioner dødsfall i 92 prioriterte lav- og lavere mellominntektsland. COVAX ble avviklet ved årsslutt i 2023.  

Hvorfor 

Utviklingsland har ofte svake helsesystemer og utfordringer med tilgang til vaksiner. Ofte skyldes dette manglende kjøpekraft. Land har også ulike sykdomsutfordringer, og det er derfor viktig at det utvikles vaksiner som svarer til sykdomsbyrden i ulike regioner, og at land sikres tilgang.  

Hvordan 

Norge støtter både forskning og utvikling av vaksiner, samt oppkjøp og leveranser av vaksiner i utviklingsland. Forskning og utvikling av vaksiner kan anses som et globalt fellesgode. 

De viktigste samarbeidspartnerne for Norge på vaksinasjonsområdet er Vaksinealliansen Gavi, CEPI, WHO og UNICEF. De to sistnevnte inngår i Vaksinealliansen Gavi sammen med blant andre Verdensbanken. I tillegg samarbeider Norge tett med andre givere. 

Norge var med på å etablere aksinealliansen Gavi i 2000 for å sikre lavinntektsland tilgang til viktige barnevaksiner til en lavest mulig pris, og har siden vært blant Gavis største givere. Gavi har bidratt til å vaksinere over 1 milliard barn og å avverge mer enn 17 millioner dødsfall i perioden 2000 – 2022. I det senere har Gavi tatt en større rolle innen global helsesikkerhet og regional produksjon. Det er nå opprettet mekanismer, blant annet for å stimulere til investeringer i regional produksjon av vaksiner på det afrikanske kontinentet. 

WHO har en global funksjon som normativ og rådgivende aktør på helsefeltet, som også dekker vaksinasjon. For utviklingsland som ikke har egne folkehelseinstitutter og andre rådgivende organ, kan WHO spille en særlig viktig rolle som rådgivende organ – noe vi blant annet så under covid-19 pandemien. I tillegg til sin globale funksjon har også WHO regional og landkontorer. WHO er en viktig aktør innen Vaksinealliansen Gavi. 

UNICEF er en sentral aktør innen barnehelse, vaksinasjon og oppbygging av primærhelsetjenester. De har sterk tilstedeværelse i utviklingsland – i tillegg til regionalt og globalt. UNICEF er en viktig aktør innen Vaksinealliansen Gavi. 

Kilder brukt her:  

Lenker

CEPI: Home page | CEPI 

Vaksinealliansen Gavi: https://www.gavi.org 

WHO: Vaccines and immunization (who.int) 

UNICEF: Immunization | UNICEF 

Kontakt

Avdeling for velferd og menneskerettigheter

Publisert 09.07.2024
Publisert 09.07.2024
Oppdatert 09.07.2024
Oppdatert 09.07.2024