Forskning – en forutsetning for bærekraftig utvikling i alle land
For å løse globale og lokale utfordringer, trenger vi forskning fra det globale sør. Afrika sør for Sahara har færrest forskere, publikasjoner og patenter i verden og kvaliteten, relevansen og bruken av forskning er ofte lav. Derfor jobber Norad med å styrke forskningssektoren i regionen gjennom støtte til afrikanske forskningsråd, forskningsinstitutter og andre nøkkelaktører i forskningsøkosystemet.
Hva
Forskning er avgjørende for oppnåelsen av alle bærekraftsmålene; for bedre helse, utdanning og matsikkerhet, for å håndtere klima- og naturkrisen, og for fattigdomsbekjempelse, demokratisering og likestilling. Forskningssektoren bidrar til dette gjennom kunnskapsproduksjon og utvikling av innovative løsninger på nåværende og fremtidige (ukjente) utfordringer. Videre bidrar delingen av kunnskap og innsikt med samfunnsaktører til kritisk debatt, bedre forståelse av ulike fenomener og til kunnskapsbasert politikk og praksis.
Forskning har også sitt eget bærekraftsmål (9.5) om å styrke vitenskapelig forskning i utviklingsland, inkludert å øke antall forskere per million innbyggere og øke bevilgningene til forskning og utvikling. Dette fordi forskningskompetanse og kunnskap er viktig for at land skal være i førersetet for egen utvikling.
Norads forskningsstøtte skal bidra til å 1) styrke forskningssystemer og forskningskapasitet i Afrika sør for Sahara og 2) øke afrikansk-ledet forskning av høy kvalitet.
Hvorfor
Afrika sør for Sahara har lavest antall forskere per million innbyggere, forskningspublikasjoner og patenter sammenlignet med resten av verden. Resultatet er at afrikansk kunnskap og perspektiver har liten innflytelse både i afrikanske utviklingsprosesser og internasjonal kunnskapsproduksjon og vitenskapspolitiske prosesser.
Det er et paradoks at mesteparten av forskning om Afrika er produsert av forskere basert i det globale Nord, ikke i Afrika, og at afrikanske forskere samarbeider betraktelig mer med forskere fra andre kontinenter enn med forskere i samme land eller fra andre afrikanske land. En vesentlig årsak til dette er de lave nasjonale investeringene i forskning og avhengighet av ekstern finansiering. Denne er ofte øremerket og prosjektbasert, og dominert av vestlige forskere og giveres interesser og prioriteringer. Dette bidrar til å undergrave afrikansk-drevne forskningsagendaer og afrikansk-ledet forskning.
Videre er den afrikanske forskningssektoren preget av ulikheter og kvinner er underrepresentert – særlig i høyere og ledende stillinger. En annen utfordring er det stadig mer innskrenkede rommet for akademisk frihet.
Hvordan
For å svare ut disse utfordringene prioriterer Norad direktestøtte til afrikanske forskningsinstitusjoner. Unntaksvis kan det gis støtte til internasjonale institusjoner som har programmer rettet mot målsetningene. Støtten går til nasjonale og regionale forskningsråd, forskningsinstitutter og andre nøkkelaktører i det afrikanske forskningsøkosystemet.
Norad støtter institusjoner (systemer, policy, praksiser, infrastruktur, utstyr og mennesker) og finansierer forskningsutlysninger i tråd med nasjonale og regionale prioriteringer. Flere land bidrar også med egenfinansiering. På denne måten får afrikanske land i større grad gjennomført sin egen forskningsagenda og forskningen vil kunne bli mer relevant og mer brukt av aktører lokalt. Målet er også økt nasjonal ressursmobilisering til sektoren, afrikansk-ledet forskning og intra- og interafrikansk samarbeid.
Videre jobber Norad for at afrikansk kunnskap og perspektiver i større grad skal reflekteres i den globale forskningsproduksjonen og få økt innflytelse. Dette inkluderer støtte til forskningspublisering – med vekt på diamant åpen publisering, vitenskapspolitiske engasjement, og konferanser.
Norad har et særlig fokus på at unge forskere og kvinnelige forskere skal få tilgang til forskningsstipender, mentorordninger, forskerskoler, forskernettverk, forskningsmidler og mulighet for forskningspublisering. Dette er viktig for å øke kvaliteten, produksjonen, tilgjengeligheten, og synligheten av afrikansk-ledet forskning og dermed også bruken.
Forskningsstøtten sees i sammenheng med støtten til høyere utdanning da de er gjensidig forsterkende.
Hvor/Hvem
Norad fokuserer støtten mot regionen der behovene er størst - altså Afrika sør for Sahara.
Norads forskningspartnere inkluderer 17 nasjonale forskningsråd i Afrika sør for Sahara som deltar i Science Granting Council Initiative (SGCI), et panafrikansk forskningsråd innen samfunnsvitenskap og humaniora (CODESRIA), det tanzanianske forskningsrådet (COSTECH) - angående et bilateralt samarbeid om klimaforskning - og forskningsinstitutter innen matsikkerhet (icipe), global helse (AHRI) og hav (CORDIO). Norad kommer til å styrke innsatsen på forskningspublisering, akademisk frihet, unge lovende forskere, likestilling og inkludering.
Lenker
Forskningspartnere:
- Science Granting Council Initiative (SGCI)
- Tanzania Commission for Science and Technology (COSTECH)
- Council for the Development of Social Sciences (CODESRIA)
- Armauer Hansen Research Institute (AHRI)
- International Centre of Insect Physiology and Ecology (icipe)
- Coastal Oceans Research and Development in the Indian Ocean (CORDIO) East Africa
Nyhetssaker:
- Vi vil styrke forskningen i det globale Sør (khrono.no)
- Vil ha flere afrikanske svar på afrikanske utfordringer (panoramanyheter.no)
- Soldatfluen som er på vakt for klimaet (vg.no)
Mer informasjon
For mer informasjon, vennligst kontakt Teamet for høyere utdanning og forskning i Seksjon for utdanning og forskning.