Vekst i motstand: Ukrainske bønder tar landet tilbake

Etter å ha opplevd noen av de verste ødeleggelsene under Russlands invasjon, har ukrainske bønder reist seg igjen. Butsja, en by som lå i ruiner etter russisk okkupasjon, er nå et symbol på motstandskraft. Ved hjelp av låneordninger gjenoppbygger bøndene landbruket i Ukraina.
– Nesten alt endret seg over natten. Vi hadde aldri opplevd noe lignende, sier Oleksii Stepanenko, leder av Artberry-gården som ligger nær småbyen Butsja i Kyiv-regionen. Området var åsted for Ukraina-invasjonens mest groteske massakre og ødeleggelsene var enorme.
Nå har Oleksii Stepanenko gjenopptatt dyrking av blåbær og moreller. Samtidig har han ansatt internt fordrevne personer fra blant annet Mariupol, Kharkiv og Donetsk.
Dette ble mulig via låneordningen ARISE, etablert av Verdensbanken og ukrainske myndigheter.

Oleksii Stepanenko driver Artberry-gården nær byen Butsja Ukraina.
Et landbruk i ruiner
Landbruket er hovedinntektskilden for én tredjedel av Ukrainas befolkning. De siste 15 årene har Ukraina etablert seg som en av verdens ledende eksportører av hvete, mais, bygg og oljevekster, med viktige markeder i Asia, Afrika og Midtøsten.
Så kom Russlands fullskala invasjon i februar 2022.
Krigen ødela forsyningslinjer, blokkerte viktige eksportveier gjennom Svartehavet, og førte til at drivstoffprisene steg kraftig. Gårder ble utsatt for angrep, lagerbygg og landbruksmaskiner ble ødelagt, og kostnadene for produksjon doblet seg nesten fra 2022 til 2023.

Skadene på landbrukssektoren ble beregnet til 10,3 milliarder dollar ved utgangen av 2023, mens tapene i form av tapt inntekt og økte kostnader nådde 69,8 milliarder dollar.
Avgjørende låneordning til over 10 000 bønder
Før krigen hadde ukrainske bønder basert seg på lån fra leverandører og egen kapital. Da krigen brøt ut, forsvant muligheten for denne type lån, og mange gårder sto overfor økonomisk kollaps.
– Låneordningen har vært helt avgjørende for oss. Vi eksporterer nå 80 prosent av bærene våre til Storbritannia, Nederland og Spania, og dette ville vært umulig uten støtten vi har fått, sier Oleksii.
Agricultural Recovery Emergency Support Project (ARISE), ble etablert for å forhindre full stans i produksjonen og sikre matsikkerheten både lokalt og globalt. Norge støtter ARISE gjennom Ukraine Relief, Recovery, Reconstruction and Reform Trust Fund (URTF), og er den største bidragsyteren til URTF, med 6,6 milliarder kroner i støtte.
Gjennom det statlige låneprogrammet «5-7-9», hvor myndighetene subsidierer renten, har nå rundt 10 000 ukrainske bønder fått tilgang til rimelige lån for å holde gårdene i drift.
Innovasjon og tilpasning i krisetider
Et annet eksempel finner vi på Ustyanske-gården i Vinnytsia-regionen. Her driver Pavlo Marushchak med korn og oljevekster. Gården har vært i familiens eie i flere generasjoner. Krigen skapte enorme utfordringer, blant annet kraftig økte produksjonskostnader og logistikkproblemer som tvang gården til å bruke dyrere eksportveier.
– Ordningen hjalp oss å unngå konkurs. Vi fikk kjøpt ny presisjonsmaskin for såing, som sparer drivstoff, gjødsel og vann. Nå kan vi fortsette å produsere, sier Pavlo.

Pavlo Marushchak dyrker korn og oljevekster i Vinnytsia-regionen.
Veien videre
ARISE-prosjektet har hittil mobilisert to milliarder dollar i privat kapital, noe som overstiger prosjektets opprinnelige mål. Ifølge Irina Schuman, leder for ARISE-prosjektet i Verdensbanken, er det avgjørende at støtten videreføres også i årene fremover.
– Vi må sikre tilgangen på rimelige lån i flere år, slik at ukrainske bønder kan komme seg på beina igjen etter krigens ødeleggelser. Dette vil også bidra til global matsikkerhet og stabilisere økonomien på lengre sikt, sier Schuman.
Gjennom ARISE og URTF bidrar Norsk støtte til å holde ukrainsk landbruk levende i en kritisk tid. Dette er en viktig investering – både i Ukrainas fremtid og i verdens matsikkerhet.
Les også om norsk støtte gjennom URTF til den ukrainske jernbanen.