Rapport

Kunnskapsbase: Bistand til fornybar energi

Om publikasjonen

Tittel:Knowledge Base for Norad’s Clean Energy Portfolio
Utgitt:Januar 2025
Utført av:Stockholm Environment Institute
Bestilt av:Norad
Antall sider:76
ISBN:978-82-8369-216-7

NB! Publikasjonen er KUN tilgjengelig elektronisk og kan ikke bestilles på papir

Forside på publikasjonen som viser mann som arbeider med solceller.

Norads energibistand bidrar til flere av FNs bærekraftsmål, særlig bærekraftsmål 7 om tilgang til energi, mål 13 om klimatiltak og mål 16 om bedre styresett.

Stockholm Environment Institute har på oppdrag fra Norad gjennomført en analyse av tilgjengelig og relevant kunnskapsgrunnlag for Norads bistand til fornybar energi. Kildegrunnlaget er globalt og begrenser seg ikke til studier av norsk bistand.

Rapporten, som ble ferdigstilt i januar 2025, er en metastudie som oppsummerer relevant forskning og gjennomganger, for å dokumentere hva som virker og hva som er utfordringene innenfor de ulike delene av energibistanden, med fokus på Afrika sør for Sahara. Rapporten er delt inn i produksjon av fornybar energi, transmisjon og distribusjon, tilgang til nettbasert elektrisitet, tilgang til desentrale energiløsninger (f.eks. solcelleanlegg), tilgang til rene matlagingsløsninger, samt kunnskapsdeling, kapasitetsutvikling og policy-reformer. Rapporten er strukturert rundt en endringsteori, som beskriver hvordan bistand finansierer varer og tjenester som under gitte forutsetninger gir positive resultater for målgruppene, og som i det lange løp forventes å føre til positiv utvikling for samfunnet. 

Rapporten gir mange eksempler på gode energibistandsprogrammer som har oppnådd resultater og ført til positiv utvikling, selv om det ofte er vanskelig å måle direkte effekter av enkelttiltak. En overordnet konklusjon er at tilgang til moderne energi er en nødvendig, men ikke tilstrekkelig betingelse for bærekraftig økonomisk vekst i utviklingsland. Samtidig peker rapporten på at en hovedutfordring er at mange forbrukere i Afrika sør for Sahara ikke har råd til å betale for elektrisitet, og at investeringer derfor ofte ikke lønner seg. Å tilrettelegge for lønnsomhet i energisektoren i utviklingsland derfor er viktig for å unngå økende utenlandsgjeld, og for å sikre økonomisk utvikling. God samordning mellom giverne, samarbeidslandets myndigheter og private aktører, og god planlegging av bistandsfinansierte tiltak, er avgjørende.