Nytenkende læring for barn på flukt

Anslagsvis 2,8 millioner syriske barn går ikke på skole på grunn av konflikten i landet. Hvordan skal de få muligheten til å lære og lese?

Mobiltelefonen går fort fra den ene til den andre. Når Rashed spiller, sitter lillesøster Rawan tett opptil og følger med. Så er det hennes tur. Hun forsøker å treffe de riktige bokstavene. Hun er konsentrert, og smiler når hun treffer riktig. Og så er det Rasheds tur igjen.

Rawan er 8 år gammel. Storebror Rashed er 10 år. Konflikten i hjemlandet Syria har drevet dem på flukt. Nå bor de i Trondheim.

Flyktninger med en viktig oppgave

Denne augustdagen i 2016 er Rashed og Rawan to av førti barn med et viktig oppdrag. De tester fem læringsspill som er rettet mot flyktningbarn i Syria. Prosjektnavnet er EduApp4Syria. Barna er mellom fem og ti år. Alle kommer fra Syria og bor i den trønderske byen. Noen av barna har kun vært i Norge i seks dager når vi møter dem.

Sammen med internasjonale partnere, leder Norge prosessen med å utvikle EduApp4Syria, læringsspill som skal bidra til at syriske barn lærer å lese – på arabisk.

Bevarer kultur

- Å lære å lese på sitt eget morsmål er utrolig viktig! Det gjør det lettere å lære andre språk, som for eksempel norsk. Syriske foreldre vi har snakket med har også påpekt at det arabiske språket er en stor del av deres kulturelle identitet og vil være helt nødvendig dersom de en gang i framtiden skal kunne returnere til Syria, sier Liv Marte Nordhaug i Norad som leder prosjektet.

Både Rawan og Rashed, som snakker norsk flytende, kan lese på arabisk. Likevel lærer begge noe nytt mens de tester spillene.

- Jeg lærte ordet «rygg» og hvordan jeg skriver det, forteller Rashed.

Lillesøster Rawan har lært om både kroppsdeler og bokstaver.

- Jeg elsker å spille spill på mobilen. Det er gøy, sier hun.

Mobil løsning

- Å lære å lese er helt grunnleggende for all fremtidig læring. Vi må nå den oppvoksende generasjonen syrere med læringsmuligheter der de er, enten de er på flukt eller bor i et område der skoler er ødelagt og det ikke er lærere igjen, sa utenriksminister Børge Brende da konkurransen EduApp4Syria ble lansert.

Mange syrere har tilgang til mobil. Og ved å lage spill som er gratis, lette å laste ned og som barna kan spille uten at de voksne må forklare dem hvordan det skal gjøres, kan vi bidra til at også barn som ikke har skoletilbud får muligheten til å lære og lese. Det forutsetter at spillene er morsomme å spille, og skrudd sammen på en måte som gir barna lyst til å spille videre. Igjen og igjen.

Og det er der Rashed, Rawan og de andre barna i Trondheim kommer inn. For hvem kan vel gi en bedre tilbakemelding enn de spillet er myntet på? Etter den innledende konkurransen var fem spill med videre i konkurransen.

Lansert i 2017

I mars 2017 ble to spill kåret til vinnere i konkurransen: Feed the Monster og Antura and the Letters. 

- Begge spillene er av god kvalitet. De har ulik grafikk og spillmekanikk som appellerer ulikt til barn. Slik håper vi å kunne å nå flest mulig barn. Under tester med syriske barn har vi sett at barna har ulike favoritter, forteller prosjektleder Liv Marte Nordhaug i Norad.

Begge spillene er gratis å laste ned: Søk etter EduApp4Syria på Google Play og App Store nå.  

Spillene er beregnet på barn som snakker arabisk, men kanskje også du også lærer noe. Se hva som skjedde da kronprinsesse Mette-Marit testet spillene under kyndig veiledning fra søstrene Khadija (7) og Raghad (6). 

The EduApp4Syria games are tested at the home of the Norwegian Prime Minister
Kronprinsesse Mette-Marit tester EduApp4Syria-spillene
Før lansering av EduApp4Syria i mars 2017, inviterte statsminister Erna Solberg til spillkveld i statsministerboligen.
Publisert 04.10.2016
Sist oppdatert 27.07.2017