Ny film: Mosambik - et hav av muligheter

Ny film fra "Kraftsamling om Norges internasjonale havsatsing"

Mosambik – et rikt land med en 2700 kilometer lang kyst, hvite strender, frodig vegetasjon og et hav av muligheter. Likevel er de fleste som bor langs kysten fattige, og utfordringene er mange. Norge styrker nå den internasjonale innsatsen for havet, og Mosambik er et av landene vi inngår et tettere og mer helhetlig samarbeid med – gjennom bistandsprogrammet «Hav for utvikling».

Målet er å bidra til å sikre mat, jobber, energi og bedre levekår til småskalafiskere og lokalsamfunnene langs kysten – og samtidig bekjempe marin forsøpling, ulovlig fiske og ødeleggelse av naturen langs de lange vakre strendene.

Kort sagt: Å sikre en bærekraftig utnyttelse av havets rikdom og ressurser.

I denne filmen møter du Jorge Sitoe, som jobber for Wildlife Conservation Society i Mosambik – blant annet med å kartlegge bestanden av ulike sjeldne marine dyrearter som dugong, djevelrokker, hvalhai, knølhai og sjøskilpadder.

Du møter Carlos Serra, jurist, miljøaktivist og leder for organisasjonen Cooperativa de Educação Ambiental Repensar (CEAR), som blant annet rydder strender for søppel, resirkulerer, planter trær og bidrar til å utdanne og engasjere skoleelever og lokalsamfunn i miljøspørsmål.

Og du møter Norges ambassadør til Mosambik, Haakon Gram-Johannessen, som mener Mosambik har et stort potensial for en bærekraftig blå økonomi.

Våren 2022 reiser Norads fagfolk og andre norske haveksperter for å stake ut kursen for samarbeidet om hav med partnere i Mosambik.

Les mer: Kraftmøte om havbistand

Publisert 11.03.2022
Sist oppdatert 11.03.2022