Global helse: Hvorfor trenger verden flere kvinner som Fakhra og Elizabeth?

I forbindelse med den internasjonale kvinnedagen inviterer UiO - Universitetet i Oslo, Norad og Women in Global Health Norway til et arrangement der vi hyller to ekstraordinære kvinner innen likestilling og global helse: Elizabeth Hoff og Fakhra Salimi.
Hoff og Salimi er to norske foregangskvinner som på hvert sitt vis har jobbet utrettelig for å fremme helse, rettferdighet og likestilling – blant mennesker preget av konflikt og nød, både ute i verden og her hjemme i Norge.
Som utdannet sykepleier har Elizabeth Hoff over tre tiår jobbet i noen av verdens mest konfliktfylte land og områder, som Palestina, Egypt, Afghanistan, Somalia, Rwanda, Zimbabwe og Armenia. I 2012 fikk hun i oppdrag å lede Verdens helseorganisasjons innsats i Syria, midt i en brutal borgerkrig. Der ble hun i sju år. Hoffs utrettelige innsats for å sikre medisinsk hjelp til millioner av mennesker fanget i konfliktsoner har gjort henne til en respektert og inspirerende leder innen global helse - i en verden der de fleste helsearbeiderne fortsatt er kvinner, men lederne deres er menn.
Fakhra Salimi har på sin side satt sitt tydelige preg på kvinnebevegelsen her hjemme. Fra å være en ung journalist i Pakistan til å bli en forkjemper for kvinners rettigheter i et nytt land, har hennes reise vært både inspirerende og banebrytende. Salimi er grunnleggeren av MIRA-senteret, en ressurs- og selvhjelpsorganisasjon for innvandrer- og flyktningkvinner i Norge. Med sitt engasjement og sin sterke stemme har Salimi ikke bare utfordret tradisjonelle kjønnsroller, men også banet vei for et mer inkluderende norsk samfunn.
Likestilling, rettferdighet og global helse
I dette arrangementet i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen vil vi blant annet snakke om:
- Hva har innsatsen til Elizabeth Hoff og Fakhra Salimi betydd for kvinner i verden og Norge?
- Hvorfor trenger vi flere kvinnelige ledere som Elizabeth og Fakhra?
- Hva kan dagens unge lære av disse foregangskvinnene?
Norad, Universitetet i Oslo og Women in Global Health Norway inviterer til et arrangement der vi løfter fram to kvinner som har satt tydelige fotavtrykk i en ellers mannsdominert sfære.
Vi ønsker også å hylle alle kvinner som bidrar til likestilling, rettferdighet og global helse. Vi ønsker også å øke den nasjonale bevisstheten om kjønnslikestilling i global helseledelse og bane vei for kommende generasjoner.
Program:
Moderatorer er Bernadette Kumar, spesialrådgiver ved Folkehelsedirektoratet, og visepresident i WGH Norway, og Jeanette H. Magnus, leder for Senter for global helse, SUSTAINIT.
- Velkommen
- Eivind Engbretsen, leder for Enhet for bærekraftig helse (SUSTAINIT), UiO
- Bård Vegar Solhjell, Norad
- Hvorfor er global helse så viktig i Norge?
- Statssekretær Usman A. Mushtaq, Helse- og omsorgsdepartementet
- Statssekretær Stine Renate Håheim, Utenriksdepartementet
- Underholdning av Sarah Camille
- Hilsener til æresgjestene
- Lubna Jaffery, likestillingsminister (TBC)
- Bente Mikkelsen, tidligere direktør for NCD Department
- 8. mars afternoon tea
Cathrine-Marie Lofthus, Goodwill Ambassador i Women in Global Health Norway, og departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet - Panelsamtalen yngre stemmer
Moderator: Sesina Mahary Kuflu, juniorrådgiver i Plan Norges Ungdommens rettighetsorgan (URO) - Synne Iversen, Youth Coordinator, WGH Norway (via Zoom)
- Thomas Opdal, Leger Uten Grenser
- Videohilsener
- Avsluttende kommentar
Hanne-Cathrin Flinstad Harbro, dekan, Det medisinske fakultet, UiO - Vi ønsker velkommen til mingling, kaffe, og kaker