Mor og barn i vinterlandskap i Moldova
Foto: EBRD

Moldova: Stabil varmeforsyning gjennom vinteren

Norge og EBRD samarbeider med moldovske myndigheter om å styrke energisikkerheten i landet.

Suzanna, en trebarnsmor i Moldova, kjenner altfor godt til vinterens harde virkelighet. Med temperaturer under frysepunktet i månedsvis er det en konstant kamp for å holde varmen. 

"Hvis du ikke har oppvarming, fryser huset bokstavelig talt", sier Suzanna. "Men det er veldig dyrt, så folk har ikke råd til å varme opp husene sine."

Moldovas utfordringer med oppvarming i vintermånedene forsterkes av Russlands pågående angrepskrig mot Ukraina. Krigen har forstyrret de globale energimarkedene og fått gassprisene til å skyte i været.

"Vi er bekymret for om vi har råd til oppvarming i år", sier Suzanna. "Gassprisene har gått opp, og vi må kutte ned på andre ting i budsjettet for å få endene til å møtes."

Moldova, som tidligere var avhengig av russisk gass, søker nå aktivt etter alternative energikilder for å diversifisere sine gasskilder, og sikre sin energiuavhengighet og robusthet. Moldova står ikke alene i denne kampen. Norge og Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) har gått inn med økonomisk støtte til Moldovas gasskjøp. Mens støtten bidrar til å styrke landets langsiktige energisikkerhet, kommer den også på et avgjørende tidspunkt og er viktig for å sikre en stabil gassforsyning gjennom hele vinteren og dermed lette byrden for familier som Suzannas.

Lær mer

Dersom du vil vite mer om hva Norges samarbeid med EBRD bidrar til i Moldova, kan du se denne videoen om energieffektivisering av offentlige bygninger i Moldovas hovedstad Chisinau. Prosjektet har ført til besparelser på over 50 prosent i energikostnader, og inngår i flergiverfondet E5P, som Norge har støttet over flere år.

Energi Youtube.jpg

Chisinau Energy Efficiency in Public Buildings (Youtube)

Resultathistoriene på nettsiden til Nansen-programmet for Ukraina er basert på tekster produsert og delt av programmets sivile og humanitære partnerorganisasjoner. Historiene løfter fram et øyeblikksbilde for å vise fram forskjellen den norske støtten utgjør.

 
Publisert 02.05.2024
Sist oppdatert 02.05.2024