Støttepakker bidrar med nødvendig hjelp i Moldova
Støttepakker bidrar med nødvendig hjelp.
Foto: Norsk flyktninghjelp

Moldova: Nødhjelp i et nytt land

Over en million mennesker har kommet til og gjennom Moldova siden starten av Russlands fullskalainvasjon, om lag hundre tusen ukrainere har blitt værende. Moldova stod allerede fra tidligere overfor langvarige og sammensatte utfordringer. Den humanitære støtten til Moldova gis til dem som trenger den som mest – uavhengig av hvorvidt de er flyktninger fra Ukraina eller sårbare moldovere.

En mors og datters fortelling om håp

I Moldova er en mor og en datter er på vei til barnehagen. Reisen deres begynte allerede for snart to år siden, da de flyktet fra hjemmet sitt i Ukraina på grunn av krigen, hvor de etterlot mannen og faren i familien.

Etter dager i tilfluktsrom under luftangrep og mange tårer, fant de trygghet i nabolandet Moldova, i et mottakssenter satt opp av myndighetene. Til tross for kaoset i starten og usikkerheten har de nå funnet seg til rette, moren i familien har fått jobb på et lokalt digitalt læringssenter og datteren har begynt i barnehage. Selv om de lengter etter den dagen krigen tar slutt og de kan vende hjem for å gjenforenes som familie, har Moldova blitt et andre hjem, hvor de føler seg trygge og kan se fram til en god framtid.

FNs flyktningorganisasjon UNHCR støtter individer som er blitt tvunget på flukt. De bidrar med livreddende støtte i nødsituasjoner og hjelper til med å finne varige løsninger for flyktninger, slik som å kunne flytte hjem når det er trygt, eller til å bygge et nytt liv i et nytt land.

En plass for barn

Barn som flykter fra krig, trenger ofte støtte og oppfølging slik at vonde minner og traumer kan bearbeides. Barn trenger lek, normalitet og rutiner, og å være sammen med andre barn. Caritas Moldova tilbyr derfor barnehage, sportsaktiviteter og en slags skolefritidsordning under ett tak. Mange ukrainske barn ønsker også å opprettholde kontakten med sin gamle skole, og Caritas ønsker å tilrettelegge for dette.

Spesielt yngre barn som har vært på flukt store deler av livet, trenger ofte mer støtte. Caritas har ansatt spesialpedagoger for å tilrettelegge for disse barna, og tilbyr støtte i å lære å mestre utfordringer og mulighet til å møte andre barn i samme situasjon. Sentrene er også et godt sted for foreldre å møtes, og gir dem mulighet til å dele erfaringer og historier med hverandre.
 

Motstandsdyktighet i vinterhalvåret

Den moldovske vinteren er kald og lang. For å støtte både flyktninger fra Ukraina og sårbare moldovske husholdninger, har Flyktninghjelpen sammen med partnere delt ut vinterpakker til over 3600 deltakere i 24 distrikter i Moldova. Støtte gjennom vinteren har også blitt tilbudt ved alle de 42 flyktningmottakene over hele Moldova. Denne responsen har også inkludert utdeling av verdikuponger i regionen Transnistria.

Støtte for å møte kulden om vinteren, som pakker og verdikuponger, bidrar til å øke motstandsdyktigheten og velværet for sårbare husholdninger.

Resultathistoriene på nettsiden til Nansen-programmet for Ukraina er basert på tekster produsert og delt av programmets sivile og humanitære partnerorganisasjoner. Historiene løfter fram et øyeblikksbilde for å vise fram forskjellen den norske støtten utgjør.

Publisert 03.05.2024
Sist oppdatert 03.05.2024