Hospital renovation in Ukraine
Foto: IOM/Stanislav Kalach

Ukraina: Bedre tilgang på offentlige tjenester gjennom renovering

Siden fullskalainvasjonen av Ukraina har svært mange offentlige bygg blitt ødelagt. Blant disse er sykehus og skoler, steder hvor befolkningen mottar grunnleggende tjenester fra det offentlige. Partnerorganisasjonene til den sivile og humanitære delen av Nansen-programmet for Ukraina støtter reparasjoner av disse byggene, og bidrar dermed til å gjenopprette tilgangen til livreddende og viktige offentlige tjenester. Under finner du noen eksempler på hvordan dette ser ut i praksis.

Nye vinduer og senger til helseinstitusjoner

Rett før vinteren ble den Internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) ferdig med reparasjonene av det regionale senteret for psykisk helse i Mykolajiv. Prosjektet omfattet utskifting av 80 vinduer og 20 innerdører, reparasjon av baderom og pasientrom samt utskifting av elektriske ledninger. Avdelingene på senteret har også blitt utstyrt med funksjonelle senger med madrasser mot liggesår og infusjonsstativ.

"Folk vender seg til oss for å få psykologisk og psykiatrisk helsehjelp. Miljøet de befinner seg i, er svært viktig for at de skal få det bedre."
Ljudmyla, medisinsk direktør ved det regionale senteret for psykisk helse i Mykolajiv

Bedre tilgang på offentlige tjenester gjennom renovering
Foto: IOM/Stanislav Kalach

IOM har også utført lignende reparasjoner ved det regionale helsesenteret i Odesa. På forespørsel fra sykehusadministrasjonen leverte IOM også 20 funksjonelle senger med madrasser mot liggesår, fire pasientmonitorer, fire oksygenkonsentratorer, to pumper for ernæring via sonde og en medisinsk aspirator til sykehuset.

«I begynnelsen av invasjonen tok vi mot pasienter som ble forflyttet fra en institusjon i Kherson-området. Derfor gjenåpnet vi en tidligere ubrukt avdeling, noe som krevde store renoveringsarbeider. Dette trengs spesielt før vinteren, siden pasientene vårer husker forrige vinter som fuktig og kald."
Oksana, direktør ved det regionale helsesenteret i Odesa

Skoler forbereder seg på vinteren

For å beskytte skolebarn mot luftangrep og strømbrudd hjelper FNs barnefond, UNICEF, skoler med utstyr til bomberom og innkjøp av generatorer.

Skolens tilfluktsrom i denne landsbyen i Odesa-regionen er enkelt og består av en kjeller med to rom. Men her sitter elevene trygt og varmt, med alt de måtte trenge under et luftangrep. Over 200 elever går på denne skolen, og ytterligere 53 barn går i en nærliggende barnehage.

Foto: UNICEF

Elevene er vant til strøm- og varmeavbrudd som følge av den pågående krigen. Takket være et tilskudd på 3000 dollar har skolen nå kjøpt en generator og elektriske tepper. Med hjelp av generatoren kan skolen drive både varmtvannskjelen og kjølerommet, hvor maten til skolekantinen oppbevares.

Foto: UNICEF

"Når det er kaldt, bruker vi teppene som ligger i tilfluktsrommet. Det er også bra at vi har reservelys, så vi slipper å sitte i mørket."
Elev

Foto: UNICEF

UNICEF har i tillegg forsynt skolen med bærbare nødladere, slik at elevene kan lade telefonene og ringe foreldrene sine selv når strømmen er borte.

Resultathistoriene på nettsiden til Nansen-programmet for Ukraina er basert på tekster produsert og delt av programmets partnerorganisasjoner. Du kan lese de opprinnelige historiene på kommunikasjonskanalene til IOM her og her og hos UNICEF her. Historiene løfter fram et øyeblikksbilde for å vise fram forskjellen den norske støtten utgjør.

Publisert 23.02.2024
Sist oppdatert 23.02.2024