Ukraina
Resultathistorie

– Jeg har funnet åtte landminer. Det kan være åtte liv jeg har reddet

Mann med mineverktøy i hendene står alene ute i tørt landskap.

Krigen i Ukraina har etterlatt enorme mengder landminer og udetonerte eksplosiver, og så mye som en tredjedel av landet kan være rammet. For å beskytte sivile og gjøre det mulig å bygge opp landet, støtter Norge minerydding gjennom Norsk Folkehjelp.

FN anslår at en tredjedel av landet kan være forurenset av eksplosiver, noe som gjør Ukraina til et av verdens mest minerammede land. Minerydding er derfor helt avgjørende for å beskytte liv, sikre trygg retur av flyktninger og gjenopprette kritisk infrastruktur. Mengden eksplosiver i Ukraina mangler sidestykke i Europa etter andre verdenskrig, og det vil sannsynligvis ta flere tiår å rydde opp.

Kvinne som holder en minerydder ser i kameraet. Tomt og tørt landskap bak henne.

– Jeg har vært minerydder i to måneder. Det er min plikt å hjelpe på en eller annen måte. Jeg har funnet åtte landminer så langt. Det kan være åtte liv jeg har reddet, sier minerydder Veronika.

Foto: Sean Sutton / Norsk Folkehjelp

Rydding og kartlegging av over 660 000 kvadratmeter

Norge har vært en ledende bidragsyter i arbeidet med å rydde miner og eksplosiver i Ukraina gjennom direkte støtte til Norsk Folkehjelp. Denne støtten har muliggjort:

  • Kartlegging og rydding av over 660 000 kvm med minefelt og eksplosivrammede områder
  • Utstyr til ukrainske mineryddingsteam: kjøretøy, beskyttelsesutstyr og spesialiserte deteksjonsverktøy
  • Trening og støtte til ukrainske partnere i bruk av minehunder fra Norsk Folkehjelps treningssenter i Sarajevo
  • Omfattende opplæring i mine-bevisstgjøring og beskyttelsestiltak for sivile  i de mest utsatte områdene 
Fire mennesker i blå vester går på en grusvei ute.

Støtten til Norsk Folkehjelp har gjort det mulig å kartlegge og rydde over 660 000 kvm med minefelt og eksplosivrammede områder.

Foto: Sean Sutton / Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp har også etablert feltkontorer i Sumy og Mykolaiv, og ved utgangen av januar 2025 hadde deres mineryddingsprogram 386 ansatte, hvorav over 90 prosent er ukrainere. Mineryddingsteamene består av 16 team som jobber med kartlegging og 20 team som aktivt rydder eksplosiver – hvorav fire team bruker spesialtrente hunder.

Innovasjon og lokal forankring

For å håndtere de store behovene samarbeider Norsk Folkehjelp tett med det ukrainske Direktoratet for Sivil Beredskap (SESU). Her handler det ikke bare om finansiering, men også om strategisk planlegging, opplæring og innovasjon. Norsk Folkehjelp er per i dag den eneste organisasjonen som får bruke alle ryddemetoder (manuell, hunder og maskiner), noe som gjør arbeidet effektivt.

Minerydding tar tid, og derfor er lokal forankring avgjørende. Ved å engasjere lokalsamfunnet, og tilby undervisning i forebyggende sikkerhetstiltak, kan ulykker unngås og innbyggerne være aktive deltakere i gjenoppbyggingen. Ukrainere flest har vist imponerende motstandskraft, der de parallelt med å håndtere daglige utfordringer også bidrar i prosjekter som fjerner eksplosivtrusselen fra nabolag og åkre.

Kvinne i blå vest står mellom to menn i blå vest ute i tørt skoglandskap.

– Jeg var regnskapsfører og kasserer i en butikk inntil nylig da jeg begynte hos NPA. Mitt land er i krig, og jeg vil bidra, sier minerydder Yana Tymoshenko.

Foto: Sean Sutton/ Norsk Folkehjelp

Et tryggere Ukraina for fremtiden

Norges finansiering av Norsk Folkehjelps arbeid i Ukraina er en del av en bredere satsing på humanitær bistand og stabilitet i regionen. Ved å investere i minerydding bidrar Norge til at ukrainske lokalsamfunn kan gjenoppbygges, flyktninger kan vende hjem, og landet kan ta nye steg mot en tryggere fremtid.

 

Resultathistoriene på nettsiden til Nansen-programmet for Ukraina er basert på tekster produsert og delt av programmets sivile og humanitære partnerorganisasjoner. Historiene løfter fram et øyeblikksbilde for å vise fram forskjellen den norske støtten utgjør. Les flere resultathistorier her.

Publisert 25.02.2025
Publisert 25.02.2025
Oppdatert 25.02.2025
Oppdatert 25.02.2025