Om Bistand
Kunnskapsbanken

Kunnskapsbanken – norske statlige institusjoner deler kompetanse til god nytte for offentlige institusjoner i samarbeidsland

Kunnskapsbanken

Offentlig forvaltning er svak i mange av de landene som Norge gir bistand til, og mange land etterspør råd og veiledning framfor penger for å utvikle staten. Stadig flere norske offentlig institusjoner deler derfor sine erfaringer på områder der Norge har etterspurt kompetanse.

Hva

Norske statlige virksomheter har erfaringer og kunnskap som er nyttig i arbeidet med bistand. Derfor er de en del av Kunnskapsbanken, en samling av norske statlige institusjoner som samarbeider med offentlige institusjoner i andre land. Målet er å styrke offentlige institusjoner i samarbeidsland. Dette skal bidra til bærekraftig utvikling fordi en velfungerende stat er essensielt for å få til utvikling i et land. 

Samarbeidet skjer mellom statlige virksomheter i Norge og tilsvarende søster-organisasjoner i samarbeidsland. Som regel skapes det langvarige samarbeidsforhold hvor den faglige utvekslingen skjer gjennom samlinger, utvekslinger og dialog.

Kapasitetsutvikling handler om å bidra til at staten i utviklingsland forvalter naturressursene til folkets beste, slik Norge har fått til med petroleum, fisk og vannkraft. Det handler om å bidra til lovverk og rettsvesen som står seg uansett hvem som vinner neste valg. Og om rettferdige skattesystemer og fungerende riksrevisjoner. Det dreier seg også om å hjelpe land med å bygge systemer som gjør at de kan bruke inntektene til å tilby helsetjenester og utdanning til befolkningen.

Norske løsninger kan selvsagt ikke overføres direkte til andre land med en annen historie og andre institusjoner, men de norske erfaringene kan likevel være til nytte. Gjennom langsiktig kunnskapssamarbeid med norske institusjoner kan byråkrater i utviklingsland dra nytte av norske erfaringer samtidig som de utvikler de løsningene som er best i deres egne land. At samarbeidspartnerne ikke bare er fageksperter, men også byråkrater, gir ekstra gode muligheter for erfaringsdeling og ideutvikling om hvordan offentlige institusjoner best kan ivareta sine samfunnsoppdrag

Hvorfor

Godt økonomisk styresett, tjenestelevering og rettighetene til et lands innbyggere er områder som forutsetter god offentlig forvaltning.  I mange land er den offentlige forvaltningen svakt utviklet og kan ha mangler på gode systemer og relevant kompetanse. Dette kan være til hinder blant annet for økonomisk utvikling, rettferdig fordeling, effektiv utnyttelse av bærekraftige ressurser. Kunnskapssamarbeid mellom offentlige myndigheter har vært en del av norsk bistand i mange tiår, og har ofte vist seg å skape gode resultater. Alle innsatsområdene under Kunnskapsbanken utvikler også nye satsinger med mye nyvinning. Slik kombinerer Kunnskapsbanken velprøvd virksomhet med innovasjon innenfor flere av de viktigste satsingsområdene i norsk utviklingspolitikk.

Hvordan

Samarbeidsland ønsker råd og fag og forvaltning på en rekke områder for å utvikle kapasiteten på området. Noen tema som har vært sentrale er olje, energi, hav, fisk, landbruk, likestilling og skatt. En oversikt over kunnskapsprogrammer er tilgjengelig under «Mer informasjon» til høyre.

I mange land har samarbeidet pågått over flere tiår. Et eksempel på resultater fra et slikt samarbeid illustreres godt gjennom rapporten om energisamarbeid i Uganda i 30 år.

Hvem/Hvor

Det er offentlige institusjoner som er partnere i Kunnskapsbanken. Samarbeidene skjer i en rekke land, blant annet Colombia, Nepal, Uganda, Mosambik og Tanzania.

Publisert 25.07.2024
Publisert 25.07.2024
Oppdatert 25.07.2024
Oppdatert 25.07.2024