Matsystemer

Bildet viser en avokado som henger fra en gren blant grønne blader. Avokadoen er stor og moden, med en ruglete, mørkegrønn overflate.

Produksjon og forbruk av mat er grunnleggende for menneskers liv, og en vesentlig base for alle andre utviklingstiltak. Det vi spiser – og måten det produseres på – har enorm innvirkning på både mennesker og planeten.

Siden 2015 har imidlertid fremgangen mot å nå mål 2 for bærekraftig utvikling blitt snudd. FN anslår at 582 millioner mennesker fortsatt vil være kronisk underernærte i 2030, og mer enn halvparten av dem bor på det afrikanske kontinentet.  

Det overordnede målet med porteføljen er å oppnå robuste og rettferdige matsystemer som leverer matsikkerhet for nåværende og fremtidige generasjoner. 

Norad vil bidra til dette målet gjennom fire fokusområder, som sammen leverer på Norges strategi for matsikkerhet: 

  • Lokalsamfunn er motstandsdyktige og matsikre 
  • Inntekt i hele matsystemet økes og fordeles rettferdig 
  • Matproduksjon er naturvennlig og klimatilpasset 
  • Et sunt kosthold er tilgjengelig for alle 

Denne porteføljen er under utvikling. Siden vil bli oppdatert. 

Publisert 03.06.2025
Publisert 03.06.2025
Oppdatert 03.06.2025
Oppdatert 03.06.2025