Seks organisasjoner tildelt nye humanitære partnerskapsavtaler

Norge inngår seks nye strategiske partnerskapsavtaler med norske humanitære organisasjoner. Organisasjonene er Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, NORCAP, Norges Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Redd Barna. Norad forvalter avtalene, som gjelder for fem år.
Målene for avtalene er å redde liv, lindre nød, og ivareta menneskelig verdighet og rettigheter i humanitære kriser. Samtidig skal ordningen sikre at mennesker i nød får beskyttelse i tråd med de humanitære prinsippene.
– Disse strategiske partnerskapene spiller en viktig rolle i Norges humanitære innsats. I en tid preget av voldsom usikkerhet for internasjonal bistand og solidaritet, på toppen av rekordstore menneskelige behov for nødhjelp, er det viktig at Norge forsetter å være en prinsipiell, forutsigbar og fleksibel humanitær giver, sier Erik Abild, avdelingsdirektør for humanitær og helhetlig innsats i Norad.

Avtalene er utformet slik at organisasjonene kan planlegge langsiktig, men samtidig respondere raskt og tilpasse hjelpen til der behovene er størst.

Den økonomiske rammen for avtalene er 1,87 milliarder kroner årlig over fem år.
De strategiske partnerorganisasjonene er blitt valgt basert på deres evne til å levere rask nødhjelp av høy kvalitet, tilstedeværelse i konflikt- og kriseområder, samt høy kompetanse og relevans for målene i Norges humanitære strategi.
Utlysning og vurderinger ble gjort av Norad, på oppdrag fra Utenriksdepartementet. De strategiske partnerskapsavtalene er en ordning etablert i 2020 og ble besluttet videreført for perioden 2025-2029.
Sterk konkurranse
Det har vært en sterk konkurranse om å motta strategiske partnerskap. Til denne søknadsrunden var det totalt 13 søkere, og det ble totalt søkt om 14,84 milliarder kroner, mens den femårige rammen er på 9,35 milliarder kroner.
Søknadene er vurdert i henhold til statsbudsjettet (Prop. 1S) fra Utenriksdepartementet, relevant ordningsregelverk, og føringene i utlysningen.

Mineryddere i Ukraina