Unge stemmer i en verden i krise: – Vi må skape et sted der barn kan leke og lære

Jehad jobber som fivillig på et senter for barn som har flyktet fra Gaza. Redd Barna driver to slike sentre i Kairo. Mer enn 5000 barn står på venteliste for å få plass.
I 2024 var det rekordmange væpnede konflikter i verden – det høyeste på over 70 år. Barna rammes hardest. Norad støtter tiltak som gir barn trygghet, utdanning og en stemme.
– Vi trenger ikke bare fravær av krig, men tilstedeværelse av fred. Det handler om å skape et sted der folk kan leve uten frykt, der barn kan leke og lære – og der familier kan holde sammen, sier Sharmake (14 år) til Redd Barna. Han er oppvokst i Somalia og har hatt en barndom preget av krig, vold og uro. Men 14-åringen tror at framtiden kan bli bedre.

Sharmake er overbevist om at det å satse på utdanning er noe av det viktigste som kan gjøres for å skape en mer fredelig verden.
– Når folk er utdannet, kan de forstå hverandre bedre. De kan løse problemer uten å ty til vold. I Somalia har mange barn som meg vokst opp uten å kjenne til annet enn krig. Vi har sett det verste menneskeheten har å by på, men jeg tror at hvis vi får en sjanse til å lære, kan vi bli dem som gjør verden til et bedre sted.
Sharmake er en av mange barn og unge som har en utrygg sommer foran seg. En ny rapport fra Institutt for fredsforskning i Oslo (Prio) viser at verden har et historisk høyt konfliktnivå med 61 væpnede konflikter i 2024, fordelt 36 land.
Bak tallene finnes millioner av barn og unge som lever i frykt, på flukt og uten skolegang.
Utdanning som nøkkel til fred
Utdanning er en av de mest effektive måtene å beskytte barn i krisesituasjoner. Når barn får gå på skole, reduseres risikoen for rekruttering til væpnede grupper, barnearbeid og tidlige ekteskap. Samtidig gir utdanning barn og unge verktøyene de trenger for å bygge en bedre framtid – både for seg selv og for samfunnet de lever i.
– Jeg trodde vi snart skulle tilbake på skolen, at alt kom til å ordne seg – men sånn ble det ikke, sier Yulia (14). Hun bor i Vest-Ukraina, i et område der mange internt fordrevne har slått seg ned. Her fikk hun fjernundervisning i ett semester. 14-åringen har likevel lagt planer for framtiden. Hun vil studere medisin og bli rehabiliteringsterapeut – et yrke det kommer til å være stort behov for i Ukraina.

På skolen gikk alarmen som varsler luftangrep stadig vekk. Yulia og elevene måtte tilbringe mye tid i tilfluktsrommet.
– Jeg vet at jeg må være med å bygge opp landet vårt igjen. Jeg må være smart og fortsette å studere, sier Yulia.
Norge støtter en rekke tiltak som gir barn i konfliktområder tilgang til utdanning, blant annet gjennom samarbeid med organisasjoner som Redd Barna, UNICEF og Flyktninghjelpen og via Nansen-programmet for Ukraina.
– I en tid der konfliktene blir flere og mer komplekse, er det avgjørende at det internasjonale samfunnet ikke trekker seg tilbake. Vi må lytte til unges ønsker for egen fremtid, sier fungerende avdelingsdirektør for humanitær og helhetlig innsats i Norad, Stine Horn.
Derfor prioriterer Norge beskyttelse av barn i det humanitære bistandsbudsjettet for 2025.

Når vi går inn i sommeren, er det lett å vende blikket innover. Barn som lever midt i krig og konflikter skapt av voksne, minner oss på at vi ikke kan snu ryggen til. De har rett til beskyttelse og å være med å bestemme sin egen framtid.

Denne nettsaken er delvis basert på tekst fra en av Norads partnerorganisasjoner. Les hele nettsaken til Redd Barna: Historier fra krig