Nyhet
Klima

Klimabistand er effektivt, men måles ikke alltid godt nok

Tett grønn regnskog.

Norsk klimabistand kutter utslipp tilsvarende halve Norges samlede utslipp, men ny analyse viser at vi vet for lite om hva deler av bistanden faktisk bidrar til.

Norad har sett på resultater rapportert for 2023. Samlet anslås norsk klimabistand å redusere og unngå klimagassutslipp med om lag 22 millioner tonn. Det er konservative anslag. Likevel tilsvarer det nesten halvparten av norske utslipp, som til sammenligning var på 46,7 millioner tonn samme år. 

10 millioner tonn kan tilskrives regnskogsatsingen og vel 8 millioner tonn kan tilskrives investeringer gjennom Norfund. I den øvrige klimabistanden som i hovedsak forvaltes av Norad finner vi utslippsreduksjoner på om lag 4 millioner tonn, men her er det store forbehold i tallene.

Portrett av avtroppende Norad direktør Bård Vegar Solhjell.

Avtroppende Norad direktør Bård Vegar Solhjell på arrangementet: Hva er klimaeffekten av klimabistanden?

Foto: Fartein Rudjord/ Norad

– Potensialet for effektiv klimainnsats via bistanden er enorm. Det ser vi gjennom den norske satsingen på å bevare regnskogen og gjennom Klimainvesteringsfondet. Men på andre områder der vi ikke har god kunnskap om hva resultatene av klimabistanden bidrar til kan vi heller ikke sørge for at vi bruker pengene mest mulig effektivt, sier Solhjell.

Etterlyser tydelige mål og standardisering

De fem siste årene har Norge doblet klimabistanden, som i fjor var totalt 12,1 milliarder kroner.

– I dag måler vi deler av klimainnsatsen i hvor mye penger som brukes, ikke i resultater. Det er ikke godt nok. Vi må lære av regnskogssatsingen og Norfund, og i større grad vise hva pengene har skapt, ikke bare hvor mye vi har gitt, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.

Den store usikkerheten i tallene fra bistanden Norad forvalter skyldes at det ikke benyttes robuste og standardiserte måter å måle resultater på hos ulike partnere.  Klimabistanden skal eksempelvis gi flere tilgang til strøm eller bidra til matsikkerhet - nøkkelen er klare mål om å kombinere dette med å kutte utslipp og/eller unngå fremtidige utslipp.

Norge er ikke alene om å ha manglende dokumentasjon på kutt i klimagassutslipp fra klimabistand. En del av utfordringene ligger i flernasjonale fond og mekanismer som flere store givere er sammen om å finansiere.

Norad har nå sammen med OECD satt i gang et arbeid med å finne felles metoder for å beregne utslippskutt på en standardisert måte.

test

Norad har for første gang utarbeidet en samlet analyse over utslippsreduksjoner og unngåtte utslipp i utviklingsland som følge av norsk klimabistand. I dag ble tallene presentert på et arrangement hos Norad. Fra venstre: Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, Norad-direktør Bård Vegar Solhjell, CICERO-direktør Kristin Halvorsen, Direktør i WWF Karoline Andaur, Leder for myndighetskontakt i Scatec Enja Sæthren

Foto: Fartein Rudjord/ Norad
Publisert 19.05.2025
Publisert 19.05.2025
Oppdatert 19.05.2025
Oppdatert 19.05.2025