Å gi liv skal ikke ta liv - med hjelp av norsk bistand overlever flere kvinner og spedbarn fødsler i Tanzania

Et stort norsk bistand- og forskningsprogram kan vise til hele 75 prosent reduksjon i antall kvinner som dør under fødsel og 40 prosent reduksjon i spedbarnsdødsfall i Tanzania. Programmet høster internasjonal anerkjennelse og regnes som et gjennombrudd i nyfødtmedisin.
I mange fattige land er komplikasjoner i forbindelse med fødsler en av de største dødsårsakene blant kvinner. Men Tanzania kan nå vise til enestående resultater i arbeidet med å redusere mor-barn-dødelighet, takket være et unikt samarbeid mellom norske forskere, Norad, Laerdal Global Health og helsemyndighetene i Tanzania. Nylig publiserte studier viser blant annet at:
- Tallet på kvinner i Tanzania som dør i forbindelse med fødsler er i løpet av tre år redusert med hele 75 prosent
- Nyfødt-dødeligheten i Tanzania er i samme periode redusert med 45 prosent.
- Nyfødte tilsvarende 20 skoleklasser er reddet gjennom det norskstøttede programmet

Det første minuttet etter fødselen regnes som det farligste minuttet i et barns liv. Norsk forskning og bistand har bidratt til fantastiske fremskritt i Tanzania med en stor reduksjon i både nyfødtdødelighet og mødredødsfall.
– Enormt inspirerende
Programmet Safer Births Bundle of Care (SBBC) har fokusert på simuleringstrening og øving på jobb for helsearbeidere i Tanzania. Resultatene er over all forventning.
– Vi er opptatt av at bistandspenger skal gå til ting som faktisk har dokumentert effekt. Det prosjektet har fått til her er enormt imponerende, sier direktør i Norad, Bård Vegar Solhjell.
300 000 mor/barn-par (gravide, nybakte mødre og nyfødte barn) har vært med i den omfattende følgestudien av programmet. Det er blant annet drevet frem av forskere ved Universitetet i Stavanger, Stavanger Universitetssjukehus og Laerdal Global Health i samarbeid med Norad og helsemyndighetene i Tanzania.
Programmet er finansiert av norske bistandsmidler og the Global Financing Facility, et fond i Verdensbanken som støtter arbeidet med å bedre mor-barn-helse i utviklingsland.

Hjerteratemålerne Moyo og NeoBeat måler hjerterytme henholdsvis før og etter fødsel. Teknologien er utviklet av Laerdal Global Health i samarbeid med forskere på SUS og UiS. Apparatene som er tatt i bruk ved sykehus i Tanzania er enkle i bruk og har vist seg å være svært nyttige også ved sykehus i Norge og andre høyressursland.
Læring fra Tanzania til resten av verden
Forskningen er utført i Norge og i Tanzania og har resultert i et fødselsprogram som nå er innført på 150 sykehus i Tanzania. Som resultat av SBBC-programmet og følgestudiene fra Tanzania endrer også nå WHO sine internasjonale retningslinjer for behandling av nyfødte som trenger pustehjelp og kvinner som blør etter fødsel.
Resultatene fra studiene er publisert i en av verdens viktigste og mest anerkjente forskningstidskrifter, New England Journal of Medicine.