Kvinner, fred og sikkerhet

– Kvinner er ikke et problem som skal løses, vi er aktører for endring og fred

Bildet viser tre personer som står ved siden av hverandre, med armene rundt hverandre. Den første personen til venstre har på seg en kjole med et detaljert mønster i blått og gult. Personen i midten har på seg en mørk topp med blomsterdesign, og lyseblå jeans. Den tredje personen til høyre har på seg en gul blazer over en mørk topp. Bak dem er det grønt løvverk og en murvegg med et vindu. Stemningen virker vennlig og avslappet.

Denne våren har ledere, aktivister og forskere fra hele verden vært samlet i Oslo for å markere 25-årsjubileet for FN-resolusjon 1325 – en milepæl i arbeidet for kvinners rett til å delta i fredsprosesser. Blant dem var tre menneskerettighetsforkjempere som har viet sitt arbeid til å styrke kvinners rettigheter og deltakelse.

Med loven som våpen for rettferdighet 

– Kvinner fortjener å bli inkludert i fredsprosesser. Det er vår rett å være til stede, sier Claudine Tsongo Mbalamya. 

I over 15 år har hun arbeidet som advokat og menneskerettighetsforkjemper i Kongo, et land der kvinner i generasjoner har måttet kjempe mot strukturell diskriminering, seksuell vold og marginalisering. Likevel har de vist mot og handlekraft og drevet fredsarbeid i lokalsamfunnene sine. 

Bildet viser en person stående foran en stor, buet vindusramme i en mursteinsbygning. Personen har krøllete hår og er kledd i en kjole med et fargerikt mønster i blått, grønt og gult. Bak personen vises en klar blå himmel og noen grønt løvverk, samt deler av en bygning med vinduer. Mursteinsdetaljene rundt vinduet gir en rustikk og klassisk følelse til bildet.

Claudine Tsongo Mbalamya: Advokat og menneskerettighetsforkjemper. Med en solid bakgrunn innen kjønn og fredsbygging har hun over 15 års erfaring fra kvinnestyrte sivilsamfunnsorganisasjoner. Hun er medgrunnlegger og koordinator for Dynamique des Femmes Juristes (DFJ), hvor hun leder mer enn 21 juridiske klinikker som håndterer rundt 2000 SGBV-saker årlig.

Foto: Fartein Rudjord/ Norad

– Jeg ble født i en konfliktsone, og jeg har kjempet for min plass. Kvinner betaler en høy pris i krig og konflikter. De blir voldtatt, drept og krenket på ulike måter. For å oppnå varig fred må vi anerkjenne kvinners erfaring og ekspertise. Min kamp er for den neste generasjonen. Jeg vil vise dem at det er mulig å heve stemmen og skape endring, sier Mbalamya. 

Kvinner må være arkitektene i fredsprosessen 

Khouloud AlKhatib vokste opp i Libanon og har en doktorgrad i internasjonal rett. Hun er ekspert på menneskerettigheter og har bred erfaring fra Midtøsten og Nord-Afrika. 

Bildet viser en person med langt, bølgete brunt hår, kledd i en mørk, rødlig overdel. Bakgrunnen er enkel og dempet med en gråfarget vegg, som gir en rolig og nøytral setting. Detaljene i håret og antrekket skaper en naturlig og avslappet atmosfære.

Khouloud AlKhatib er president og grunnlegger av LOUDER. Med en doktorgrad i internasjonal rett er hun en ledende ekspert på menneskerettigheter og FN’s beskyttelsesmekanismer.

Foto: Fartein Rudjord/ Norad

– Vi må transformere samfunnene våre fra konflikt til velstand, fra krig til fred.  Vi kan ikke oppnå dette uten at kvinner har en sentral plass i fredsforhandlinger. Kvinner må være arkitektene som bygger fredsprosessen, sier AlKhatib. 

Samtidig uttrykker hun bekymring for de økende utfordringene verden står overfor – fra vedvarende konflikter til trusler mot demokratiske verdier og grunnleggende rettigheter.  

– I en tid der autoritære strømninger og menneskerettighetsbrudd øker, er det avgjørende at kvinner er en aktiv del av løsningen, understreker hun. 

En nøkkelrolle i fredsbygging 

– Vi forstår ofte konflikter ut fra et mannlig perspektiv. Når kvinner er involvert, blir fredsprosessene mer inkluderende, sier Egna Rachel Isaias. 

Som doktorgradsforsker ved Christian Michelsen Institute (CMI) har hun viet sitt arbeid til å dokumentere og styrke kvinners rolle i gjenoppbygging og fredsarbeid. 

Isaias vokste opp i Mosambik, et land preget av  politisk uro, opptøyer og  voldelig konflikt i nord.  Mange av innbyggerne i landet har også vonde minner fra en 17 år lang og brutal borgerkrig. Gjennom sitt feltarbeid har hun forsket på hvordan samfunnets relasjon til politiet påvirker sikkerheten i konfliktområder, og hvordan en kjønnsbevisst konfliktanalyse kan skape mer effektive strategier. 

Bildet viser en person med mørkt, flettet hår, kledd i en lys gul blazer med knapper. Bakgrunnen består av en murvegg med røde og oransje mursteinsdetaljer, som gir et urbant og klassisk preg. Den gule blazeren gir en livlig kontrast mot den varme mursteinsbakgrunnen.

Egna Rachel Isaias er doktorgradsforsker ved CMI, med fokus på konflikt, fredsbygging og kvinners rolle i gjenoppbygging i Mosambik.

Foto: Fartein Rudjord/ Norad

Globalt har forskere og aktivister lenge argumentert for at fredsprosesser blir mer bærekraftige når kvinner deltar aktivt.  Det er også budskapet til Lisa Sivertsen, som leder Norads avdeling for velferd og menneskerettigheter.

– Kvinner utgjør halvparten av verdens befolkning. Kvinner må med i fredsprosesser. Og kvinner må med i det som kommer etter freden, når samfunnet skal gjenoppbygges. Kvinner må sitte ved bordet, kvinner må ha posisjoner, og perspektivene til både kvinner og menn må inkluderes når man gjenoppbygger fred etter konflikt, sier Sivertsen. 

Arbeidet til Egna Rachel Isaias, Khouloud AlKhatib og Claudine Tsongo Mbalamya er en del av denne bevegelsen, som setter kvinners rettigheter i sentrum for fredsbygging. 

Publisert 16.05.2025
Publisert 16.05.2025
Oppdatert 16.05.2025
Oppdatert 16.05.2025