Virker bistand til land i konflikt?

En økende andel av norsk bistand går til land som preges av voldelig konflikt. På Norad-konferansen 12. november lanseres årets resultatrapport med dette som tema.  Allerede nå kan du lese om resultater av bistand til Liberia, Mosambik, Øst-Timor og Det palestinske området.

Mange forhold avgjør om samfunn kan bevege seg fra krig til fred. Bistanden er en liten brikke, og resultatene må vurderes i lys av dette. I eksemplene under kan du se hvilke resultater og lærdommer en har fått av norsk bistand til fire land i konflikt.

Bistand til land i konflikt – et bevisst valg

Målet med norsk bistand til land i konflikt er begrunnet og slått fast i Stortingsmelding 13 (2008-2009): Klima, konflikt og kapital – norsk utviklingspolitikk i et endret handlingsrom. Der blir det sagt at «krig skaper humanitære kriser og forsterker fattigdom, mens økonomisk vekst og utvikling virker krigsforebyggende …». Videre slår regjeringen fast at de «vil arbeide for å bilegge voldelige konflikter gjennom tett kobling mellom politisk og diplomatisk handling og bruk av både humanitære midler og midler til utvikling».

Om årets resultatrapport

Resultatrapporten viser eksempler på norsk bistand som har bidratt til å redde liv og redusere lidelsene forårsaket av krig og konflikt. Mennesker på flukt har fått husly, mat og vann, og sårede har fått helsehjelp.

Rapporten viser også eksempler som har bidratt til stabilisering og fredsbygging ved hjelp av sivile observatørstyrker, forsoningstiltak, eller gjennom at tidligere marginaliserte grupper har fått en mulighet til å delta i politiske prosesser. Den viser også tiltak som har bidratt til gjenoppbygging og utvikling av statlige institusjoner og et levende sivilt samfunn. I tillegg til den direkte effekten av tiltakene kan internasjonal tilstedeværelse bidra til å beskytte sivilbefolkningen.

Publisert 08.12.2011
Sist oppdatert 16.02.2015