Case: Mosambik – støtte til kraftsektoren under og etter krig

Hvor mye:

Norge brukte i perioden 1980-2005 mer enn 1,7 milliarder kroner på energi og miljøsektoren. Den største delen av ble brukt på kraftsektoren, og da særlig på samarbeid med EdM. Den totale norske støtten til sektoren er i realiteten høyere fordi mye av utstyret og reservedeler ikke inngår i denne summen.

Bakgrunn

Cahora Bassa-dammen i Mosambik huser det sørlige Afrikas største kraftanlegg. Den ble ferdigstilt i 1974, rett før landets uavhengighet. For å eksportere elektrisitet ble det bygget en 900 km lang kraftledning som stort sett følger grensen mellom Mosambik og Zimbabwe ned til Sør-Afrika. Under borgerkrigen ble kraftledningen stadig sabotert, noe som førte til at Mosambik mistet store inntekter og at landet ikke fikk nok elektrisitet. Å holde kraftforsyningen ved like under krigen og gjenoppbygge og videreutvikle ledningsnettet etter konflikten var derfor et satsingsområde for landet.

Norges erfaring med vannkraftproduksjon og regulering av vassdrag har vært viktig for samarbeidet med Mosambik helt siden samarbeidet begynte i 1975. Norge har bidratt med utstyr, opplæring, planlegging og bygging av minikraftverk, undersøkelser og planlegging av nye kraftverk og overføringsledninger, finansiering av lokale distribusjonsnett, organisasjonsoppbygging av landets elektrisitetsvesen Electricidade de Moçambique (EdM) og avdelinger i energi- og mineralressursdepartementet.

Resultater

Under konfliktperioden gjorde den norske støtten til gjenoppbygging etter sabotasjer og vedlikehold av ledninger at kjerneaktivitetene i sektoren kunne holdes i gang. I tillegg til forsyning av utstyr og reservedeler gjorde faglig assistanse og utdanning av ingeniører og teknikere at kraftforsyningen til de større byene ble opprettholdt selv under den verste konfliktperioden. Da freden kom hadde Mosambik kompetanse til å bygge opp igjen landets kraftforsyning forholdsvis raskt, og å utvide til nye områder. Norge støttet sammen med Sverige opplæring av lærere til EdMs treningssenter og sørget for at Mosambiks kapasitet til å lære opp fremtidige teknikere og ingeniører ble styrket.

Utbygging av ledningsnettet til de delene av landet som ikke hadde dekning var viktig for å stimulere økonomisk utvikling, selv om de som først tjener på adgang til strøm er de bedrestilte og ikke de fattige. Oppbygging av minikraftverk nord i landet, stort sett under konfliktperioden, har i ettertid vist seg mindre lønnsomt.

Mens norsk støtte til den tekniske delen av EdM har vært en suksess, var oppbyggingen av EdM som et moderne elektrisitetsvesen til å begynne med mindre vellykket. Analysen av hva som trengtes på administrasjons- og ledelsesnivåene var ufullstendig og for farget av norske synspunkter. Det var også lite tradisjon i norsk bistand for å hjelpe EdM til å bli en selvfinansierende aktør. Først da Verdensbanken kom inn og bidro til en omstrukturering i sektoren ble støtten til EdMs modernisering mer systematisk.

Norge har støttet Mosambiks ønske om å beholde nasjonal kontroll over vannkraften. Da Verdensbanken ønsket å stykke opp EdM og konkurranseutsette lokal strømforsyning stilte Norge seg på Mosambiks side og argumenterte for at markedet var for lite og for ungt til at dette ville være fornuftig. Mosambik vant til slutt denne diskusjonen. Norge stilte også ledende ekspertise til rådighet for Mosambik i forbindelse med forhandlingene om tilbakekjøp av Cahora Bassa-kraftverket fra Portugal, et viktig skritt for å sikre landets langsiktige kraftforsyning.

Lærdommer

Norge har støttet kraftsektoren i over 30 år. Dette har vært en viktig årsak til at mye av støtten har gitt positive resultater: Partene er i årenes løp blitt godt kjent med hverandre, stoler på hverandre, og har opparbeidet partnerskap som gjør det mulig å finne løsninger som takler Mosambiks behov. Norge har vært en fleksibel giver som har tilbudt norsk ekspertise hvor dette var naturlig, og har også betalt for ekspertise fra andre steder når Mosambik har bedt om det. Kombinasjonen av kortsiktighet og langsiktighet i støtten var mulig på grunn av den solide kunnskapen Norge hadde om sektoren, aktørene og behovene.

Kilder: (i) SPM Consultants med Norconsult, 2000, ”Evaluation of Swedish Support to the Power Sector in Mozambique”, (ii) Scanteam 2007, ”Evaluation of Norwegian Power-related Assistance”, landstudie fra Mosambik, Norad Evaluation report 2/2007.

Publisert 30.10.2011
Sist oppdatert 16.02.2015