Case: Ikke-statlig organisasjon gir økt offentlig innsyn i Det palestinske området

Norge ser det som viktig med en satsing på både finansreformer og styrking av sivilsamfunnet, for på denne måten å holde statsapparatet ansvarlig, i kampen mot korrupsjon.

Hvor mye:

Norge har støttet AMAN siden 2004 med totalt 11,6 millioner kroner i kjernestøtte. I tillegg til Norge deltar Nederland og Luxemburg (siden 2011) i et giverkonsortium.

Bakgrunn

KoalisIjonen for ansvarlighet og integritet - AMAN - ble opprettet i 2000 på initiativ av det palestinske sivile samfunn for å fremme verdier som integritet, transparens og ansvarlighet. Blant målene er å overvåke offentlig sektor i forhold til disse verdiene og øke bevisstheten om korrupsjon i samfunnet.

AMAN ble Transparency Internationals avdeling i Det palestinske området i 2006. AMANs rolle i statsbyggingen er både å holde myndighetene ansvarlige og å skape offentlig debatt om korrupsjon.

Resultater

AMAN har bidratt til større bevissthet og mer debatt om korrupsjon i Det palestinske området. I 2010 bidro AMAN blant annet til en offentlig høring av statsbudsjettet. I og med at parlamentet i Det palestinske området ikke møtes på grunn av den politiske situasjonen, er høring den eneste anledningen hvor befolkningen kan ta opp spørsmål til statsbudsjettet direkte med finansministeren.

Det samme året bidro AMAN til etableringen av en palestinsk anti-korrupsjonskommisjon. Kommisjonen arbeider med en lov mot korrupsjon, og AMAN er aktive i å kommentere på elementer som bør inngå i loven.

Verdensbanken fremhever kommisjonens ansvar for å undersøke og rettsforfølge korrupsjon som en milepæl fordi den innebærer en mer offensiv politikk mot korrupsjon. Dette kan øke befolkningens tillit til myndighetene. De peker på at kommisjonen må ha et realistisk mandat og nødvendige ressurser.

Et annet resultat som fikk oppmerksomhet i media var AMANs innflytelse på beslutningen om å endre bruken av regjeringens biler, slik at disse kun skal brukes til offentlige formål.

AMAN har samarbeidet med Verdensbanken og gitt viktige bidrag til deres rapportering på anti-korrupsjon, blant annet gjennom husholdsundersøkelser og undersøkelser blant offentlige ansatte.

Resultatene kommer på tross av kampanjer mot AMANs arbeid. For eksempel ble de motarbeidet både når det gjaldt offentlig reform og arbeidet med å redusere den private bruken av regjeringsbiler.

Lærdommer

En ikke-statlig organisasjon er en god kanal for anti-korrupsjonsarbeidet fordi de fungerer som en vaktbikkje overfor et statsapparat som er under oppbygging, og kan på den måten bidra til utvikling av en åpen og ansvarlig stat.

Eksemplene over viser at AMAN har bidratt til større bevissthet og mer debatt om korrupsjon i Det palestinske området. AMAN har ikke mandat til å etterforske korrupsjonssaker og det er derfor viktig at den nyetablerte kommisjonen inntar en aktiv rolle. 

Kilde: Det norske representasjonskontoret overfor de palestinske myndigheter, basert på AMANs rapporter

Publisert 30.10.2011
Sist oppdatert 16.02.2015