Moldovas president Maia Sandu og energiminister Victor Parlicov besøkte Norad sammen med HKH Kronprins Haakon den 7. mai for å snakke om energisektoren og behovet for ren energi i Moldova.

Rekordhøy støtte til Moldova i 2023

Nye tall fra Norad viser at Norge i fjor ga 799 millioner kroner til bistand i Moldova. 410 millioner kroner gikk til energisektoren, og 278 millioner kroner gikk til nødhjelp. Landet er nå den syvende største mottakeren av norsk bistand.

- Siden Russlands fullskalainvasjon av Ukraina har Moldova håndtert en flyktningkrise, energikrise, høy inflasjon og en vanskelig sikkerhetssituasjon. Gjennom Nansen-programmet støtter Norge Moldova i håndtering av krisene, sier leder for Avdeling for Nansen-programmet i Norad, Jorun Nossum. 

Moldovas president Maia Sandu og energiminister Victor Parlicov er på offisielt statsbesøk til Norge. I dag besøkte de Norad sammen med HKH Kronprins Haakon for å snakke om energisektoren og behovet for ren energi i Moldova.  

Moldova har aldri tidligere mottatt så mye bistand fra Norge. Landet er nå det syvende største mottakerlandet av norsk bistand. Det meste av støtten gikk gjennom multilaterale organisasjoner, mens resten gikk gjennom norske sivilsamfunnsorganisasjoner.  

Energi utgjør mer enn halvparten av støtten. Moldova var tidligere avhengig av russisk gass og søker nå aktivt etter alternative energikilder. Sammen med Den europeiske banken for gjenoppbygging og utvikling (EBRD) har Norge gått inn med økonomisk støtte til Moldovas gasskjøp fra andre steder enn Russland. I tillegg bidrar Norge til energieffektiviseringstiltak i landet.  

-  Dette handler ikke bare om energisektoren. Vi ser på dette som en mulighet. Vår ambisjon er å gjennomføre Moldovas industrialisering ved hjelp av ren energi, sa energiminister Victor Parlicov under besøket hos Norad.   

President Sandu oppfordret også norske energibedrifter til å ta del i Moldovas grønne energiomstilling.  

Store humanitære behov 

Moldova er det nabolandet som har tatt imot flest ukrainske flyktninger. Per desember 2023 var det ifølge FNs høgkommissær for flyktninger (UNHCR) registrert omtrent 110 000 ukrainske flyktninger i Moldova. Med en befolkning på knapt 2,6 millioner, har Moldova tatt imot flest ukrainske flyktninger per innbygger, til tross for at landet er et av Europas fattigste. Til sammenligning har 72 000 flyktninger fra Ukraina søkt beskyttelse i Norge. Det har vært krevende for moldovske myndigheter å dekke de grunnleggende humanitære behovene til flyktningene uten ekstern støtte.  

- Norge er blant de største humanitære giverne i Moldova. I fjor fikk Moldova 278 millioner kroner til nødhjelp. Pengene har blant annet gått til å gi helsehjelp og skoletilgang for ukrainske barn på flukt og kontantstøtte til ukrainske familier og moldovske vertsfamilier, sier Nossum.  

Ifølge FN fikk rundt 160 000 mennesker humanitær støtte i Moldova i 2023. Det inkluderte kontantoverføringer til 86 000 ukrainske flyktninger og 46 000 moldovske vertsfamilier. 

 
Publisert 07.05.2024
Sist oppdatert 08.05.2024