Lagringssted for gass ved Naftogaz Group.
Foto: Naftogaz Group

Utlysning: Norge bidrar til å styrke næringslivet i Ukraina med 30 millioner kroner

- Uten næringslivet stopper hjulene i samfunnet opp. Russlands krig har ført til store økonomiske konsekvenser for Ukraina. Ved å støtte næringsutvikling støtter vi Ukrainas økonomi og motstandskraft, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Gjennom Nansen-programmet for Ukraina lyser Norge nå ut 30 millioner kroner til næringsliv som vil investere i Ukraina.  

Utenriksminister Espen Barth Eide i møte med Ukrainas viseminister for energi Mykola Kolisnyk i april i år.
Utenriksminister Espen Barth Eide i møte med Ukrainas viseminister for energi Mykola Kolisnyk i april i år.
Foto: Ane Haavardsdatter Lunde / Utenriksdepartementet

Russlands krigføring og massive angrep mot sivil infrastruktur har gått sterkt ut over Ukrainas økonomi. Landet hadde en nedgang på 30 prosent i brutto nasjonalproduktet (BNP) i 2022. Selv om det er eksempler på at selskaper foretar investeringer, er det store bildet at det er en mangel på investeringer.  

- For å holde ukrainsk økonomi og det ukrainske samfunnet generelt i gang, er det viktig at ukrainsk næringsliv kan fungere så normalt som mulig. Derfor bidrar vi også til å legge til rette for næringsutvikling i Ukraina med deltakelse av ukrainske, norske og andre aktører, selv om Russlands angrepskrig fortsatt pågår, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

Næringsminister Cecilie Myrseth
Næringsminister Cecilie Myrseth
Foto: NFD / David Berg Tvetene

Mange bedrifter opplever risikoen med å investere i et land i krig som for høy. Denne utlysningen skal bidra til å fremme investeringsklare prosjekter og samtidig legge til rette for økte utenlandske investeringer. Utlysningen er rettet både mot ukrainske, internasjonale og norske selskaper og søknadene vil bli vurdert fortløpende. Det er Norad, direktoratet for utviklingssamarbeid som skal forvalte utlysningen.  

-Målet er å senke terskelen for å investere og sette i gang prosjekter i Ukraina. Vi vil prioritere fornybar energi og matsikkerhet. Dette er sektorer som er avgjørende både i det Ukraina står i nå, men også i gjenoppbyggingen av landet, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.  

Bård Vegar Solhjell
Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.
Foto: Nadia Frantsen

I Ukraina spiller privat sektor en sentral rolle i gjenoppbyggingen. Dette gjelder særlig i gjenoppbyggingen av energisektoren, som er hardt rammet av russiske angrep.  

Ødeleggelsene som følge av krigen er svært omfattende. Verdensbanken estimerte i januar i år at det vil koste mer enn 486 milliarder dollar å gjenoppbygge Ukraina. De økonomiske, sosiale og menneskelige kostnadene øker for hver dag Russland fortsetter krigen.  

Se utlysningen.  

Nansen-programmet for Ukraina er et norsk sivilt og militært støtteprogram på 75 milliarder kroner for perioden 2023–2027. Fordelingen mellom sivil og militær støtte blir vedtatt årlig i tråd med ukrainske behov. Norad forvalter den sivile delen av programmet på vegne av regjeringen.  

Norad vil arrangere et informasjonsmøte om utlysningen 8. august i Norads lokaler (Infosenteret). Mer informasjon om tidspunkt og påmelding kommer.

Les mer om forvaltningen av den sivile delen av Nansen-programmet for Ukraina  

 
Publisert 02.07.2024
Sist oppdatert 02.07.2024