Kvinnebevegelsen i Colombia vant viktig seier

Konservative krefter vinner fram, mens kampen for kvinners rettigheter går i revers, i alle hjørner av verden. På den internasjonale kvinnedagen ønsker vi å løfte fram et hederlig unntak: Colombia

Kvinners rett til å bestemme over egen kropp er blant rettighetene som er under aller hardest press, og abort er forbudt i mange land. Dette til tross for at komplikasjoner rundt graviditet, fødsel og ulovlige aborter er en hovedårsak til dødsfall blant unge tenåringsjenter verden over.I noen land har en kvinne eller ung jente ikke en gang lov til å ta abort hvis hun er voldtatt og/eller er altfor ung og spinkel til å bære fram et barn.

Grønne skjerf og abortkamp
Etter å ha kjempet i flere tiår vant kvinneaktivister og den såkalte grønne skjerf-bevegelsen I Colombia en viktig seier i februar 2022. Høyesterett i landet erklærte at abort ikke lenger er kriminelt.

– Kvinner må ha rett til å bestemme over sin egen kropp, og ikke bare være fødemaskiner, sier Viviana Bohórquez, som har kjempet for abortsaken i mer enn 17 år.

Hun leder organisasjonen Jacarandas, som er en del av grønne skjerf-bevegelsen eller «den grønne bølgen», som har sitt utspring i Argentina. I 2018 gikk mer enn en million aktivister – mange med grønne skjerf – ut i gatene i Argentina for å støtte legaliseringen av abort i landet. Bevegelsen har siden spredt seg over landegrensene og kjemper i fronten for fri abort over hele Latin-Amerika

– Retten til abort endrer ikke bare kvinners liv, men også hele samfunnet, både sosialt og politisk, understreker Viviana Bohórquez.

Tilbyr trygg abort, med støtte fra Norge
Organisasjonen ProFamilia, som støttes av Norge og norske bistandsmidler, tilbyr trygg abort og informasjon om seksuelle og reproduktive rettigheter.

– Jentene som kommer hit er mellom 11 og 42 år og tilhører alle sosiale lag i byen. Noen av dem kommer fra andre land, forteller Dr. Juan Carlos Vargas er gynekolog og faglig rådgiver hos Profamilia.

– Vi har pasienter fra Brasil, Ecuador og Peru, fordi abort er ulovlig i disse landene, legger den colombianske legen til.

I denne filmen møter du både Juan Carlos Vargas, Viviana Bohórquez og andre forkjempere for kvinners rettigheter i Colombia.

Norge og Norad støtter kampen for kvinners rettigheter, kvinnehelse og abortrettigheter i Colombia, Latin-Amerika – og resten av verden.

Publisert 07.03.2024
Sist oppdatert 07.03.2024