Bildetekst: Norsk Solar har installert og drifter solcelleanlegg på taket av 11 kjøpesentre i Vietnam. De fikk støtte gjennom bedriftsstøtteordningen for fornybar energi til dette i prosjektet. I årets tildeling har Norsk Solar fått støtte til prosjektutvikling og lånegarantier til videre prosjekter i Vietnam, Sør-Afrika og Indonesia.
Norsk Solar har installert og drifter solcelleanlegg på taket av 11 kjøpesentre i Vietnam. De fikk støtte gjennom bedriftsstøtteordningen for fornybar energi til dette i prosjektet. I årets tildeling har Norsk Solar fått støtte til prosjektutvikling og lånegarantier til videre prosjekter i Vietnam, Sør-Afrika og Indonesia.  
Foto: Norad

Norge doblet støtten  til fornybarinvesteringer i utviklingsland i 2022 

Norge har inngått avtaler om støtte på til sammen nærmere 260 millioner kroner til bedrifter som vil investere i fornybar energi i utviklingsland. Dette er en dobling av støtten fra i fjor. Nå lyses det ut nye midler for 2023.

Potensialet innenfor fornybar energi er enormt, men mange bedrifter vegrer seg for å satse fordi markedene er ukjente og risikoen oppleves som stor. Skal verden lykkes med å redusere utslippene samtidig som vi bekjemper fattigdom, trengs storstilte private investeringer i fornybar energi. Det er viktig at man kommer inn med støtte i prosjektenes oppstartsfase. Norge har doblet denne støtten i 2022, og ser nå frem til å få nye søknader i 2023, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.    

Bedriftsstøtteordningen i fornybar energi forvaltes av Norad, og gir støtte til bedrifter innen fornybar energi, energitilgang eller andre rene energiløsninger i alle utviklingsland. Ordningen gir tilskudd til gjennomføring av forundersøkelser, pilotproduksjon, utbygging av grunnleggende infrastruktur, garanti- og risikopremier eller opplæring av personale. Det er oppstartsfasene som ofte oppleves som spesielt risikofylte for bedriftene, og støtten muliggjør at selskapene kan ta de neste stegene selv. 

Norad har i årets tildeling gjort avtaler om støtte til rundt 20 prosjekter på til sammen nærmere 260 millioner kroner over flere år. Det er det største antall tilskudd tildelt innen denne ordningen noen gang.  

Stadig flere bedrifter ser mulighetene og lønnsomheten i å investere i fornybar energi i utviklingsland, men investeringsbehovet er fremdeles enormt. Bistanden kan bidra ved å ta kostnader til prosjektutvikling og garantistøtte og dermed ta ned risiko i en kritisk tidlig fase. Dette er en satsing for bistanden framover. Nå får enda flere bedrifter mulighet til å motta tilskudd til prosjekter som støtter opp om rene energiløsninger i utviklingsland, sier Bård Vegar Solhjell, direktør i Norad. 

Nå lyser Norad ut nye midler for 2023. Ordningen er åpen for både norske og internasjonale bedrifter. Bedrifter som ikke har fått støtte tidligere oppfordres til å søke. 

Les mer om utlysningen for 2023 her (søknadsfrist er 01.02.2023) 

 

 

Publisert 13.12.2022
Sist oppdatert 13.12.2022