Foto: Norad

Norad-sjef for en dag: #GirlsTakeOver

Norad fikk ny sjef for én dag da Penelope Lea tok over jobben til direktør Bård Vegar Solhjell 11. oktober. Hun styrte skuta med glans: Se videoen her.

Den unge klimaaktivisten overtok sjefsstolen i Norad i anledning den internasjonale jentedagen, som markeres hvert år den 11. oktober. #GirlsTakeOver er et initiativ fra Plan International som gjennomføres  i land over hele verden på nettopp denne dagen. Hensikten er å sette søkelys på FNs bærekraftsmål nr. 5 om likestilling, jenters rettigheter og viktigheten av å heie fram flere kvinnelige ledere.

– Jeg mener, likestilling er avgjørende for å møte alle krisene vi står i som verdenssamfunn, i dag. Vi trenger så mange som mulig i arbeidet for å skape de solidariske og bærekraftige endringene vi må se nå, var Penelope Leas tydelige budskap da hun innledet møtet med Norads ledergruppe.

Tilbakegang i kvinnekampen
I år feires jentedagen med et dystert bakteppe. De siste årene har verden sett en betydelig tilbakegang i kampen for kvinner og jenters rettigheter, ifølge en ny rapport fra Plan International. Tilbakegangen skyldes flere ting; En generell tilbakegang i demokratiutvikling, der mange land i verden blir stadig mer autoritære og konservative på alle felt, inkludert kvinners rolle i samfunnet. Det feier en antidemokratisk bølge over verden. Både klimakrisen og koronapandemien har forsterket disse tendensene; pandemien har rammet jenter og kvinner hardere enn gutter og menn.

– Vi trenger at de som rammes hardest av krisene si står i, som klimakrisen, kvinner, barn og andre minoriteter, inkluderes i beslutningsprosesser. Gis lik mulighet, som enhver annen, til å få lederposisjoner, gjentok den unge Norad-sjefen i møter med Norads fageksperter og i intervjuer på NRK TV og radio.

Dagen som Norad-sjef var tettpakket og inneholdt også et møte på Folkehelseinstitutett med Camilla Stoltenberg og lederen for Malawis folkehelseinstitutt,  Ben Chilima.

Penelope Lea var svært fornøyd med utbyttet av dagen og var ikke i tvil om at bistand er viktig, og blir viktigere i møtet med de store krisene verden står overfor i dag.

– Jeg ser på bistand som det som må være hjertet av økonomien vår og helt avgjørende for å møte de krisene vi står i dag, understreket Penelope Lea.

Klikk på bildet for å se klippet:

Penelope_nrk_600pxl.jpg

https://tv.nrk.no/se?v=NNFA12101122&t=5412s

Publisert 12.10.2022
Sist oppdatert 12.10.2022