- Vi stenger ambassaden, men vi forlater dere ikke

Norge legger ned ambassaden i Zambia. Men bistanden fortsetter, lover avtroppende ambassadør Arve Ofstad.
Ambassadør Arve Ofstad og Sarah Longwe fra NGOCC under Nordic Open Day i Zambia
Norads direktør Jon Lomøy under Nordic Open Day i Zambia 2016
Konsert under Nordic Open Day i Zambia
Tenåringsjenter på konsert underNordic Open Day i Zambia
Admiral P opptrer i Zambia
Judith Juma er vinnelig entreprenør i Zambia
Tre nordiske ambassadører i Zambia under Nordic Open Day 2016
Sarah Longwe fra NGOCC i Zambia
Gjester under Nordic Open Day i Zambia
Oppladbare LED-lamper med mulighet for solcellelading
Norges ambassade i Zambia
Ambassadør Arve Ofstad og Sarah Longwe fra NGOCC under Nordic Open Day i Zambia
Norads direktør Jon Lomøy under Nordic Open Day i Zambia 2016
Konsert under Nordic Open Day i Zambia
Tenåringsjenter på konsert underNordic Open Day i Zambia
Admiral P opptrer i Zambia
Judith Juma er vinnelig entreprenør i Zambia
Tre nordiske ambassadører i Zambia under Nordic Open Day 2016
Sarah Longwe fra NGOCC i Zambia
Gjester under Nordic Open Day i Zambia
Oppladbare LED-lamper med mulighet for solcellelading
Norges ambassade i Zambia

Hundrevis av zambiere møtte opp til avslutningen av Norges ambassade i Zambia i hovedstaden Lusaka 7. april. Blant dem var også representanter fra sivilsamfunnsorganisasjoner, den zambiske stat og privat sektor. Også til stede var Norads direktør, Jon Lomøy.

Lomøy var ambassadør i Zambia fra 1996 til 2000. I anledning avslutningen av ambassaden, var han tilbake til kjente trakter. 

- Zambia har hatt mye fremgang. Dere har bygget en nasjon, dere har slått tilbake mot spredning av hiv/aids og reversert forringelsen av deres nasjonalparker. På den andre siden, har dere ikke lykkes i å nå potensialet innen jordbruk og administrering av naturressurser, sa Lomøy til forsamlingen.

Takket for samarbeid

- Kanskje så mange som en million zambiere har nytt godt av norsk bistand til klimasmart jordbruk, sa den snart avtroppende norske ambassadøren i Zambia, Arve Ofstad.

Ofstad oppsummerte noen av Norges programmer i Zambia opp gjennom årene.

- Vi har bidratt til bekjempelse av hiv, støttet klimasmart landbruk, samarbeidet med den zambiske nasjonalbanken og støttet utvikling av skattesystemer, sa Ofstad.

Den svenske og finske ambassaden i Zambia var vertskap for arrangementet som gikk under navnet Nordic Open Day. De gjenværende ambassadørene tok innledningsvis en offisiell avskjed med den norske ambassaden.

- Det er trist å se dere dra, sa Sveriges ambassadør Henrik Cederin.

- Arve Ofstad har fungert som en slags mentor for meg i utviklingsprogrammer, sa den finske ambassadøren Timo Olkkonen som har vært i Zambia halvannet år.

Ofstad understrekte for de oppmøtte at norsk bistand til Zambia ikke er borte, men at den vil komme i andre former.

Norge fortsetter støtten til norske sivilsamfunnsorganisasjoner, i tillegg til multilaterale organisasjoner som FN.

- Vi stenger ambassaden, men vi forlater dere ikke, sa Ofstad.

Engasjerte kvinner

I et debattpanel dominert av menn i maktposisjoner, var det én person som høstet ekstra stor applaus blant de oppmøtte. Judith Juma er en kvinnelig entreprenør som selger Chikanda, en populær zambisk "pølse" laget av jordnøtter. Chikanda er utbredt i zambiske middagsselskaper.

Juma har mottatt mikrolån for å drive for seg selv og forsørge sine fire barn som går på skole. I tillegg forsørger hun sine søsken og deres barn, totalt 9 personer.

- Jeg lager Chikanda til middagsselskaper og hoteller. Jeg koker bare med to kjeler, sa Juma til et panel som blant annet bestod av ledere av sivilsamfunn, den zambiske staten, den zambiske nasjonalbanken og Norads direktør.

Juma appellerte til at alle kvinner har mulighet til å lykkes i forretninger hvis de står på, til stor applaus fra oppmøtte zambiere.

Lomøy berømte Juma.

- Zambia må nå tenke smartere, ta imot gode råd, og oppfordre mer til private investeringer. Judith Juma er et godt eksempel på den rette ånden som skaper økonomisk vekst, sa Lomøy.

Takket Norge for likestillingsarbeid

Sarah Longwe fra sivilsamfunnsorganisasjonen Non-Governmental Organisations Coordinating Council (NGOCC) tok ordet i en spørsmålsrunde til ambassadene. Hun takket Norge for innsatsen og utfordret andre ambassader til å ta stafettpinnen på likestilling videre slik Norge gjorde under sin tilstedeværelse.

- Finansieringen fra Norge har betydd mye for oss. Mange som bor i landlige strøk, har begynt å ta opp likestillingsspørsmål. Skolene der er langt unna, så jentene er veldig sårbare. De drar til ubevoktede steder, og flere blir voldtatt og misbrukt på alle tenkelige måter. Mange av dem ender opp med å bli gravide og kan ikke fortsette skolegangen og livene deres, sa Longwe.

- Støtten fra Norge har hjulpet, og nå kan vi vise til resultatene for å appellere til andre ambassader, sa Longwe.

Musikere avsluttet kvelden

Admiral P og zambiske artister fra plateselskapet Zedway avsluttet programmet med musikalsk underholdning for et takknemlig publikum.

- Det er ikke bare viktig å jobbe hardt. Det er også viktig å jobbe smart. Og vi trenger å utnytte bistanden smart, sa en av de zambiske artistene under konserten og rundet av kveldens bistandsdiskusjoner med reggae- og hip-hop-musikk.

Publisert 07.04.2016
Sist oppdatert 08.04.2016