Stor etterspørsel etter norske oljeerfaringer
Om Olje for Utvikling (Ofu)
Miljøverndepartementet, Olje- og energidepartementet og Finansdepartementet har det faglige ansvaret for Olje for utvikling-programmet, mens det konstitusjonelle ansvaret ligger hos utviklingsministeren. Les mer om Olje for utvikling.
- Det er svært høy etterspørsel etter norske erfaringer. Det viser at vår innsats oppleves som nyttig, men samtidig er det en utfordring å prioritere: de samlede norske ressursene er begrenset, sier underdirektør Petter Stigset, som leder OfU-sekretariatet i Norad.
I 2011 var Olje for Utvikling (OfU) tyngst involvert i Ghana, Uganda, Sudan (inkludert Sør-Sudan), Øst-Timor og Mosambik. Formålet med OfU er å fremme økonomisk, sosial og miljømessig forsvarlig forvaltning av petroleumsressurser som ivaretar hensynet til kommende generasjoner.
Utstrakt samarbeid
Olje for Utviklings årsrapport viser at OfU i 2011 var engasjert i 22 land, med et totalforbruk på 291 millioner norske kroner. Innsatsen bygger på Norges lange erfaring fra oljesektoren, hvor godt styresett, åpenhet og forutsigbarhet er sentrale prinsipper.
I Mosambik fortsatte arbeidet med å styrke det juridiske rammeverket, og nye miljøforskrifter for petroleumssektoren ble vedtatt av regjeringen. Samarbeidet med African Center for Economic Transformation (ACET), som ble innledet i 2010, ble videreført i 2011.
I Sierra Leone deltok Petroleum Advisory Group (PAG), bestående av representanter fra ACET, Revenue Watch Institute og OfU-sekretariatet, aktivt i utarbeidelsen av ny petroleumslov som trådte i kraft i juli 2011. Loven legger til rette for åpne budrunder og større åpenhet i petroleumsforvaltningen.
I Bolivia ble en treårig samarbeidsavtale signert, og et langsiktig opplæringsprogram for ansatte i olje- og energidepartementet (MHE) og det statlige oljeselskapet (YPFB) ble påbegynt. I Cuba gjennomførte OfU seminarer med fokus på sikkerhet, miljø og beredskap ved dypvannsboring.
Ansvarliggjøring av myndigheter
OfU bistår samarbeidslandene med å utvikle politiske og juridiske rammeverk for petroleumssektoren, og å støtte kapasitetsbygging i administrasjonen for å sette institusjonene i stand til å implementere dette. I tillegg gis opplæring til parlamentarikere, sivilt samfunn og media for å bidra til at myndighetene ansvarliggjøres overfor sine innbyggere.
For å bidra til at myndighetene i samarbeidslandene blir ansvarliggjort overfor sine innbyggere støttet OfU i 2011 en rekke sivile samfunnsorganisasjoner. Dette omfattet WWF Norge, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp, Norges Naturvernforbund, LO, Publish What You Pay Norway og Revenue Watch Institute (RWI).
Hovedformålet med innsatsen er å fremme åpenhet og ansvarliggjøring av myndighetene innen petroleumssektoren i OfUs samarbeidsland.
- I 2012 fokuserer vi på å styrke vårt samarbeid med det sivile samfunn og innsatsen innen miljøforvaltning. I tillegg legger vi stor vekt på implementere nye rutiner for kvalitetssikring og målstyring i programmet, sier Stigset.