Grønn vekst lønnsomt for utviklingsland

Oppfatningen av at grønn økonomi vil begrense vekst spesielt i utviklingsland er utbredt. Men nå har Verdensbanken gitt ut en rapport som argumenterer for det motsatte.
- Det er en myte at grønn økonomi er en luksus bare rike land har råd til, sier Verdensbankens visepresident for bærekraftig utvikling, Rachel Kyte.
Foto: Gunnar Zachrisen

- Det går ikke an å benekte at dagens økonomiske system er ekstremt ineffektivt. Vi setter ingen verdi på knappe naturressurser og vi har i dag en overhengende krise for mangel på både mat, vann og energi, sier Rachel Kyte, Verdensbankens visepresident for bærekraftig utvikling.

Det er hovedbudskapet i rapporten ”Inclusive Green Growth: The Pathway to a Sustainable Development” som Verdensbanken har lansert. Dette er stikk i strid med det som har blitt hevdet siden FNs konferanse om bærekraftig utvikling i 1992. En av de vanligste innvendingene mot grønn økonomi har nettopp vært at miljøtiltak ikke skaper økonomisk vekst.

Men nå hevdes det at  dagens økonomiske system ikke bare er ødeleggende for miljøet, det er også dyrt og på sikt ødeleggende for den økonomiske utviklingen.

- Når ressurser blir mer og mer knappe øker prisene proporsjonalt, forklarer Rachel Kyte.

Norad arrangerer tirsdag 15. mai et seminar for å diskutere denne rapporten og mulighetene for å oppnå grønn vekst i utviklingsland. Se program her.

Historien kan ikke gjentas

I rapporten argumenterer Verdensbanken for at det er feil å tro at utviklingsland må eller kan kopiere de industrialiserte landenes vekstmodell for å oppnå utvikling. Det er ikke slik at industrialiserte land som Norge trekker stigen opp etter seg når de støtter en grønn vekststrategi for utviklingsland.

- Det er en myte at grønn vekst er en luksus som bare rike land har råd til. Alle land står overfor beslutninger som enten vil legge fast en langsiktig ødeleggende bruk av ressurser eller ikke. Beslutninger som tas på grunnlag av ressurseffektivitet bidrar til å gjøre land mer konkurransedyktige, forklarer Rachel Kyte.

Rapporten peker på at grønn vekst er spesielt viktig for utviklingsland fordi naturressurser er den viktigste økonomiske kapitalen i mange fattige land. Det er derfor helt nødvendig å utnytte disse ressursene på en bærekraftig måte.

Politiske nytenkning er nødvendig

Einar Telnes
- Når en så tung og viktig global institusjon som Verdensbanken slår fast at grønn økonomi er både nødvendig, mulig og at verden har råd til dette, er det grunn til å høre etter, sier Einar Telnes i Norad.
Foto: Sandra Aslaksen

- Vi er nødt til å bygge et økonomisk system som tvinger oss til å bruke ressurser mer effektivt, sier Rachel Kyte.

Rapporten slår fast at dette bare kan oppnås gjennom politisk handling. Den peker på at det fins flere økonomiske, politiske og psykososiale hindringer mot grønn vekst, men at disse bare kan endres gjennom politisk nytenkning og handlingsvilje.

Dette mener direktør i Norads avdeling for klima, miljø og naturressurser, Einar Telnes, er en av styrkene ved rapporten.

- Rapporten er tydelig på at grønn vekst er mulig for alle land, også lavinntektsland. Den har en pragmatisk tilnærming til grønn vekst. Vi kan ikke få til alt med en gang, vi må fokusere på det som gir størst effekt og som det er mulig å oppnå innen de neste 5-10 årene, sier han

Viktig rapport

Einar Telnes framhever at rapporten innebærer et økt fokus på en høyaktuell problemstilling og tror at den vil få stor innvirkning på diskusjonen om grønn økonomi.

- Når en så tung og viktig global institusjon som Verdensbanken slår fast at grønn økonomi er både nødvendig, mulig og at verden har råd til dette, er det grunn til å høre etter. Dette er særlig viktig i forkant av det forestående toppmøtet Rio+20, hvor det er viktig at det kommer solide faginnspill som peker på muligheten for å få til grønn vekst, sier han.

Einar Telnes peker på at rapporten kommer med konkrete forslag til hva både givere bør fokusere på og hva lavinntekstsland selv kan gjøre for å oppnå grønn vekst. Dette er ikke bare nyttig i forhold til Rio+20 forhandlingene, men også for Norges utviklingssamarbeid.

- Norad jobber med å støtte grønn vekst på landnivå, både i Etiopia og i Indonesia. Denne rapporten er en viktig premissleverandør for det arbeidet vi skal utføre konkret på bakken, sier han.

Norad arrangerer tirsdag 15. mai et seminar for å diskutere denne rapporten og mulighetene for å oppnå grønn vekst i utviklingsland. Se program her.

Publisert 14.05.2012
Sist oppdatert 16.02.2015