Tre historier om fred

- Det er viktig å være tålmodig, og å forbli fokusert og involvert, forteller Mario Giro i St. Egidio om bevegelsens fredsarbeid. Møt ham i en av tre historier om fred, laget av Bistandsaktuelt i anledning Norad-konferansen 2011 om bistand og konflikt.

Mosambik – 20 år etter

Det er gått nærmere 20 år siden det ble fred i Mosambik. Bistandsaktuelt har returnert til Homoine and Inhambane for å se hva som har forandret seg. De to byene ble sterkt preget av den langvarige borgerkrigen.

Under borgerkrigen ble sykehusene åsted for drap. Verandaene ble fylt opp av døde kropper, og massegraver ble gravd.
20 år senere minnes man fortsatt de døde, mens sykehusene igjen operer som sykehus. Her arbeider de for mødrehelse, og bekjemper sykdommer som malaria, tuberkulose og hiv.

Mosambik opplever stor økonomisk vekst – men fattigdommen øker. Tusenvis av elever uteksamineres av landets til sammen 39 universiteter årlig – men mange til arbeidsledighet. På overflaten ser ting idyllisk ut - men vil det vare?

En vennskapelig start på fred

St. Egidio-bevegelsen meglet fram en fredsavtale i Mosambik i 1992. Siden den gang har bevegelsen som holder til i Roma meglet i mange konflikter rundt om i verden.

Bevegelsen ble involvert i Mosambik gjennom et vennskap, forteller Mario Marazziti.

- Det startet med en vennskap med en mann fra Mosambik. Han var en prest som ble biskop og gjennom ham lærte vi om landet. Vi startet med nødhjelp, men så fant vi ut at uten fred, var hjelpen – om ikke bortkastet – i alle fall minimal.

Gjenoppbyggingen er begynt

I Den demokratiske republikken Kongo er sporene fra konflikt fortsatt synlige. Veggene på Mont Hoyo Hotel er fulle av historier om soldater, grådighet, voldtekt og drap. Hotellet i skogen er som et symbol på landet sett under ett. Det venter på nytt liv. Etter år med forfall, er gjenoppbyggingen begynt.

Publisert 07.12.2011
Sist oppdatert 16.02.2015