Sosiale og politiske sider ved gruve- og oljeøkonomiene i Vest-Afrika

Norad og UDs forskningsdirektør inviterer til seminar med Det nordiske afrikainstituttet om sosiale og politiske sider ved gruve- og oljeøkonomiene i Vest-Afrika.
7 mai. 2015

11:30 - 14:00

Legg til i kalender (ics)

UDs presserom
Utenriksdepartementet, hovedinngangen

7. juniplassen

Veibeskrivelse (google)

De siste 20 årene har det afrikanske kontinent opplevd en omfattende gruveboom. Etablerte gruveøkonomier (som i Ghana, Sør-Afrika og Zambia) er blitt sterkere, eller nye inntekter er skapt via for eksempel gullutvinning i Vest-Afrika. Samtidig har oljeproduksjonen økt jevnt og trutt siden 1980-tallet.

Veksten i utvinningsindustrien, sammen med økonomisk liberalisering og fremveksten av nye investorer, har ført til både entusiasme og bekymring for et nytt kappløp etter Afrikas ressurser.

En rekke temaer er viktige for utviklingen i gruve- og oljeindustrien: Åpenhet rundt kontrakter og etterrettelighet for nasjonale myndigheter og private investorer; veksten i selvstendig mineralutvinning og forholdet til den store industrielle sektoren, urbanisering, likestilling, arbeid og arbeidsledighet i områdene med mineral- og oljeutvinning, miljøpåvirkning og redusert jordbruk.

Innledere:

  • Cristiano Lanzano, seniorforsker, Det nordiske afrikainstiuttet (NAI)
  • Robert Pijpers, PhD-kandidat ved Universitetet i Oslo og tidligere stipendiat ved NAI.
  • Gisela Granado, landansvarlig, Extractive Industries Transparency Initiative (EITI), Oslo
  • Hannah Owusu-Koranteng, Associate Executive Director, Wassa Association of Communities Affected by Mining (WACAM), Ghana

Ordstyrer:

  • Iina Soiri, direktør, NAI

Velkommen til dette åpne seminaret! Kaffe og noe å bite i fra kl. 13.30.

Sjekk emneknagg på Twitter #NAImining for oppdateringer under seminaret.