Ikke alle land får bistand

Land som er i økonomisk vekst kan etter hvert bli et høyinntektsland. Da vil de ikke lenger være godkjent som mottaker av offisiell utviklingshjelp.

Land som mottar bistand må være regnet som lav- eller mellominntektsland etter Verdensbankens kategorisering.

Hvert tredje år reviderer OECD/DAC (OECDs utviklingskomité) listen over godkjente bistandsmottakere. Land som tre år på rad har en bruttonasjonalinntekt per innbygger som er høyere enn Verdensbankens grense for høyinntektsland, vil strykes fra denne listen. Siden listen ble opprettet, har flere land passert inntektsgrensen og har sluttet å motta offisiell utviklingshjelp.

På 80- og 90-tallet hadde flere søreuropeiske land en økonomisk utvikling som førte til at de forlot listen, blant disse var Spania i 1983, Portugal i 1991 og Hellas i 1995. Etter 90-tallet har flere forlatt listen, blant disse finner vi land som i dag er EU-medlemmer, oljerike land i Midtøsten og flere mindre øystater. Dersom landene i figuren bryter inntektsgrensen tre år på rad vil de også kunne forlate listen over godkjente bistandsmottakere.

Bruttonasjonalinntekt per innbygger i de ti øvre mellominntektslandene som mottok mest norsk bistand i 2011.
Figuren viser bruttonasjonalinntekt per innbygger i de ti øvre mellominntektslandene som mottok mest norsk bistand i 2011. De blå søylene viser landenes bruttonasjonalinntekt per innbygger. Den røde linjen viser grensen for å bli klassifisert som høyinntektsland i 2010.
Publisert 24.04.2012
Sist oppdatert 16.02.2015