Flere går på skole i Nepal, men kvaliteten i undervisningen er ujevn

Det har vært en betydelig framgang når det gjelder dekning og deltakelse fra jenter og minoritetsgrupper i grunnskolen i Nepal under det giverstøttede utdanningsprogrammet i Nepal fra 2004 til 2009. Men når det gjelder skolens kvalitet er resultatene noe skuffende. Det er hovedkonklusjonen i en evaluering gjort av et britisk og et nepalsk firma for Evalueringsavdelingen i Norad på vegne av nepalske myndigheter og en rekke givere.

Antallet barn i skolen i Nepal har økt med 19 prosent fra 2003 til 2008. Andelen barn i skolealder som faktisk går på skolen har økt fra 84 til 92 prosent i perioden, mens målet var 96 prosent. Andelen jenter har økt fra 83 jenter per 100 gutter til 98 jenter per 100 gutter i den samme femårsperioden. Også andelen barn fra lavkaster og kasteløse som går på skole har økt kraftig. Det er likevel en stor utfordring at flertallet av de åtte prosentene utenfor skolen er funksjonshemmede barn, barn som tilhører ekstremt fattige familier og barn som er rammet på annen måte. Frafall er ennå et stort problem.

Det er vanskeligere å vurdere kvaliteten i undervisningen, men dokumentasjonen tyder på at denne er svært ujevn. Noen studier viser framgang i visse deler av landet, mens annen dokumentasjon tyder på at framgangen i skoledekningen ikke er fulgt opp av tilsvarende bedring i kvaliteten. Forholdstallet mellom elever og lærere har gått noen opp, som viser at rekruttering av nye lærere ikke helt har holdt tritt med den kraftige økningen av elever. Det har vært en betydelig økning i antall klasserom og vannforsyning og sanitære fasiliteter er kratig utvidet.

Det er fri utdanning i grunnskolen i Nepal. Et viktig middel i å øke andelen av elever i skolen har vært stipender til jenter og barn fra utsatte grupper.

Det samlede utdanningsprogrammet har kostet om lag 800 millioner amerikanske dollar, hvorav om lag 70 prosent er finansiert av nepalske myndigheter, og om lag 30 prosent av givermidler. De største giverne er Verdensbanken, Asiabanken, Storbritannia, Danmark og Norge. Norge har bidratt med om lag 40 millioner kroner i året.