Positiv evaluering av norsk fiskeribistand - men hvor er de fattige?

Den endelige rapporten fra evalueringa av norsk bistand på fiskerisektoren er nå lagt ut på nettet. Den viser at bistanden på dette området har spilt en positiv rolle i å støtte fiskeriutvikling i samarbeidsland. Norsk kunnskap er særlig blitt brukt til å styrke forvaltningen av fiskeressurser på nasjonalt nivå i samarbeidsland. Men det er vanskelig å slå fast resultatene for de fattige av den norske bistanden, bortsett fra jobbskaping gjennom bistanden til privat sektor.

Norge har gitt bistand på fiskerisektoren til 57 land med totalt 1,5 mrd kroner i perioden 1985 - 2006. Over halvparten har vært bilateral støtte til afrikanske land, hovedsaklig Namibia, Mosambik og Tanzania. Videre har det vært gitt støtte til Sri Lanka, Vietnam, Filippinene, Kina og Nicaragua.

Norske rådgivere i institusjoner i samarbeidsland har bidratt til å bygge opp kompetanse og kapasitet i Namibia, Tanzania og Vietnam. Men noen ganger har det vært lagt mer vekt på å bruke norsk ekspertise enn behovene i samarbeidslandet, sier rapporten.

Norsk bistand får igjen ros for fleksibilitet og for å ha en mottakerorientert tilnærming. Men i noen tilfelle har den politiske risikoen ved prosjektgjennomføringen vært undervurdert

Resultatene av bistanden er lettest å finne på det nasjonale planet. På regionalt og lokalt plan er det vanskeligere. Når det gjelder styresett, likestilling og biologisk bærekraft står det mye igjen å gjøre på denne sektoren.
Last ned rapporten her: Evaluation of Norwegian Development Co-operation in the Fisheries Sector