Norsk støtte til vern av kulturarv er evaluert

Støtte til kultur og kulturarv har vært del av norsk utviklingssamarbeid fra tidlig på 80-tallet. Nå er dette samarbeidet evaluert.

En hovedkonklusjon er at støtte til materiell og immateriell kulturarv kan være viktige komponenter i økonomisk utvikling, men en forutsetning er at utviklingssamarbeidet har god lokal basis. Konsulentene fant at det var svakheter ved den lokale forankringen i UNESCOs prosjekter som ble vurdert, og stiller spørsmålstegn ved nåværende balanse i støtten, hvor UNESCO er en hovedkanal.

Evalueringen dekker perioden 2000-2008. Samlet støtte på dette feltet var i perioden på 275 mill. kroner, hvorav omtrent 60 % ble gitt gjennom FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (UNESCO).  Studien har tatt utgangspunkt i Strategi for Norges kultur- og idrettssamarbeid med land i Sør (2005), som den norske kulturarvstøtten nå er basert på, og i tidligere styrende strategi fra 1997.

Støtten til Etiopia, Malawi og Nepal ble studert spesielt. Det vises til flere positive resultater, hvor målene for mange av prosjektene er nådd. Men det fremmes også kritikk av hvordan samarbeidet har blitt gjennomført, hvor særlig den lokale tilknytningen har vært for svak.  

Evalueringsteamet understreker at institusjonsbygging fordrer ulike typer kunnskap og ekspertise. De mener at norske forskere og institusjoner kan bidra mer til kapasitetsbygging enn i dag, men at dette krever bedre organisering av ressursene.

Evalueringen er gjort i et samarbeid mellom Nordlandsforskning og Christian Michelsens Institutt.  I tillegg har lokale forskere i de tre utvalgte landene deltatt.

For nærmere informasjon vises det til rapporten: Se vedlagt publikasjon

For interesserte vil vi også informere om at rapporten vil bli presentert på et seminar 27. august.  I tilknytning til seminaret vises det også en utstilling om Kulturarv i Afrika. Dette er en vandreutstilling til bibliotekene som Riksantikvaren har laget i tilknytning til kulturminneåret. Den vil være tilgjengelig i Norads Informasjonssenter i perioden 25 - 28 august.                              

                                                                                                             

Publisert 24.08.2009
Sist oppdatert 16.02.2015