Skoleelev med bok i Etiopia
På Andode primary school i Addis Abeba får elevene lærebøker på sitt eget språk.
Foto: Christer Gundersen

Gratis lesebøker på hundre språk

Over 600 millioner barn lærer aldri å lese. Selv om de aller fleste barn i verden går på skolen, er det et kjempeproblem at veldig mange barn ikke har lesebøker på et språk de forstår. Nå skal barn i hele verden via print, nett og mobil få gratis tilgang til lesebøker på minst hundre språk innen utgangen av 2020.

Torsdag 26. april lanseres det globale digitale biblioteket (GDL) i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Barneskoleelever i den etiopiske hovedstaden har testet konseptet, og tatt det svært godt imot. Biblioteket er en del av den internasjonale Globale Bokalliansen, som er dannet av store utdanningsaktører som UNESCO, UNICEF, Verdensbanken, DfID og USAID. Norad finansierer GDL med nærmere 20 millioner kroner. Det norske fylkeskommunale samarbeidet Nasjonal digital læringsarena (NDLA) har utviklet nettplattformen som skal huse biblioteket og skal drifte biblioteket i oppstartsfasen.

Konseptet består i at åpent lisensierte lesebøker av høy kvalitet samles inn fra organisasjoner som USAID. Deretter deles de på GDL slik at andre aktører kan ha nytte av dem i stedet for å måtte lage sin egne. Foreløpig er lesebøker på 14 språk tilgjengelig. Innen årets utløp skal tallet være oppe i 25 og om to år altså hundre språk. Og enda bedre: Plattformen bøkene publiseres på, tilrettelegger for oversettelse til hele 300 språk. Etter hvert skal også utvalgte digitale læringsspill få plass i biblioteket.

Alle bøkene i Biblioteket kan både leses digitalt og skrives ut. Den økende utbredelsen av smarttelefoner og nettbrett i utviklingsland kan sikre at leseressursene blir tilgjengelig for svært mange.

Se nærmere på biblioteket her 

Skoleklasse i Etiopia
Publisert 25.04.2018
Sist oppdatert 27.04.2018