- Mitt kamera lot naturen snakke til meg. Og det var et privilegium å høre på, sa Sebastião Salgado i anledning hans bildesamling "Genesis". Utvalgte bilder av denne serien blir stilt ut på Stenersenmuseet i Oslo.
Foto: Hege Hope Wade

Norads direktør: - En unik måte å kommunisere skogbevaring på

Trykkene er donert til verdens største klima- og skogkonferanse Oslo Redd Exchange. Men nå kan du se dem først.

På åpningen av fotoutstillingen gjør Klima- og miljøverndepartementet opp status for regjeringens klima- og skoginitiativ. Norad legger også frem resultater av sivilsamfunnets arbeid som er støttet av initiativet.

500 ledere og fagfolk fra hele verden kommer til Oslo for å diskutere hvordan verden kan bremse global avskoging. Klima- og regnskogkonferansen Oslo REDD Exchange 2016 har fått anledning til å stille ut et utvalg av Sebastião Salgados fotografier i det tidligere Stenersenmuseet ved Oslo konserthus.

Salgado er fotograf fra verdens største regnskogland, Brasil. Han er også kjent fra den kritikerroste og prisvinnende dokumentaren «Jordens salt» («Salt of the Earth» på engelsk).

- I denne billedserien, som han han kalt Genesis, dokumenterer han skjønnheten i uberørt urskog. Salgado setter her fokus på en av de viktigste, men kanskje også mest oversette brikkene i klimaløsningen, nemlig urfolk, sier Norads direktør Jon Lomøy.

Trykkene er en gave fra ekteparet Leila og Sebastião Salgado. De blir åpent tilgjengelig for publikum helgen før Oslo REDD Exchange. Deretter skal de pryde lokalene for internasjonale nøkkelpersoner innen kampen mot avskoging.

Urfolks rettigheter angår oss alle

Urfolk og andre skogavhengige lokalsamfunn er helt avgjørende for å bekjempe klimaendringer. De sitter på store deler av verdens karbonlager i tropiske skoger skogområder. Dessverre finnes det ingen suksessoppskrift som gjelder for alle land og kulturer.

- Politikere og noen av verdens fremste fagfolk innen klima kommer til Oslo for å samarbeide om svært kompliserte problemstillinger rundt klimaendringer og avskoging. Fotokunst gir en umiddelbarhet om temaet der ord ikke strekker til, sier Lomøy.

Arbeid for skogbevaring gir resultater

- I tiden etter Paris-avtalen blir Oslo REDD Exchange en av de største konferansene i kampen mot klimaendringer. Vi skal samle oss om nye idéer og samtidig minne hverandre på at hardt langsiktig arbeid for å bevare skog beviselig nytter, sier Lomøy.

Norge er en stor internasjonal bidragsyter til internasjonal skogbevaring gjennom regjeringens klima- og skogprosjekt.

- Vi vet at skogbevaring har mange og store positive virkninger, men det avhenger av at sentrale interessenter samarbeider. Sivilsamfunnsorganisasjoner, privat sektor og politikere må kunne dra i samme retning for at vi skal kunne stoppe avskoging og skogforringelse innen 2030, sier Lomøy.

Publisert 06.06.2016
Sist oppdatert 07.06.2016