Hurry slowly - Norad i Myanmar for å dele erfaringer om naturressursforvaltning

- Norsk erfaring på dette feltet er klar. Når et land bygger gode institusjoner og utvikler en politikk som har bred forankring, kan naturressurser blir en velsignelse og ikke en forbannelse, sier Norads direktør Villa Kulild.  

Sammen med ambassadør Katja Nordgaard ledet Kulild nylig en delegasjon til Myanmar. I tillegg til Norad og Utenriksdepartementet bestod den norske delegasjonen av representanter fra Olje- og Energidepartementet, Skattedirektoratet og NTNU.
 
Myanmar har store naturressursforekomster, blant annet olje/gass, vannkraft, skog og fisk. Ønsket om bistand til ansvarlig naturressursforvaltning var et av temaene som ble tatt opp da president U Thein Sein besøkte Norge i februar. Delegasjonsbesøket fra Norge var en direkte oppfølging av denne utfordringen.

Myanmar er under sterkt press for å innfri forventningene om å bringe utvikling til landet og går svært fort frem. Myndighetene har allerede skrevet kontrakter med en rekke internasjonale selskaper for petroleumsutvinning på land. Lisensrunden for resterende offshoreblokker settes i gang allerede i april.

- En god ressursforvaltning vil være avgjørende for Myanmars utvikling de neste årene, sier Kulild.

Erfaringsoverføring

Første dag av besøket besto av et seminar åpnet av energiminister U Htan Thay for deltakere fra ulike departementer.  Det var mange spørsmål for norske erfaringer generelt og innen olje og gass sektoren spesielt. Innledningene dekket et bredt sett med temaer fra norske erfaringer med statsoljeselskap og viktigheten av godt styresett innen naturressursforvaltning. Videre ble viktigheten av makroøkonomisk stabilitet og arbeidet med oppbygging av lokal industri og utvikling, skatt og kapasitetsbygging innen høyere utdanning diskutert.

Spennende samtaler

Dag to besto av nærmere samtaler med de ulike departementene.  Det var møter med energiministeren og hans nærmeste stab. Her var også sjefen for statsoljeselskapet Myanmar Oil and Enterprise (MOGE) med.

Viktigheten av å separere statens regulatorrolle og statlig eierskap i selskaper ble understreket fra norsk side. Dette er et viktig anliggende i Myanmar, der dette skillet er svært uklart og det statseide selskapet MOGE og Ministry of Energy er to sider av samme sak.

Det var også samtaler med Finansdepartementet på politisk nivå, samt møter med to komiteer i parlamentet, som begge arbeider med naturressursforvaltning.  Parlamentarikerne var spesielt opptatt av regionale spørsmål om hvordan en kan håndtere konflikter tilknyttet lokale ressurser. 

Ønsker norsk bistand

Representanter fra myndighetene var klare på at de ønsket bistand fra Norge innen naturressursforvaltning. De trakk fram fire områder:

  1. Hjelp til å skrive en ny petroleumslov (Dagens lov er fra 1935 og trenger sårt en modernisering)
  2. Kompetansebygging innen en rekke definerte områder, blant annet miljø
  3. Hjelp til å styrke arbeidet med skattespørsmål
  4. Bistand til å utvikle en energiplan for landet. Myanmar har den laveste elektrifiseringsgraden i Asia

Opptatt av skatt og fordeling

Den norske delegasjonen hadde også møte med Aung San Suu Kyi. Hun understreket viktigheten av en forutsigbar og vel definert politikk med tanke på naturressursforvaltning i landet. Hun ga også et sammendrag av sitt arbeid som leder for en parlamentarisk kommisjon som undersøkte påstandene om politivold i forbindelse med byggingen av en kinesisk eid koppergruve og flytting av innbyggere i forbindelse med prosjektet. Kommisjonen konkluderte med at arbeidet med gruven skulle fortsette, og at politiet burde få en bedre opplæring.

Aung San Suu Kyi viste også til behovet for kapasitetsbygging i parlamentet, og la vekt på behovet for mer informasjon om skattepolitikk. Hun ba konkret om å få tilsendt relevant litteratur om dette. 

Åpenhet

Ifølge ambassadør Katja Nordgaard er det en stor grad av åpenhet i samtalene mellom Norge og Myanmar.

Petter Nore, avdelingsdirektør i Norad, var med i delegasjonen. Han understreker hvor viktig det er med åpenhet rundt inntektene av fremtidig utnyttelse av naturressurser i Myanmar:

-  I Myanmar arbeider norske myndigheter i nær kontakt med Extractive Industries Transparency Initiative (EITI). Dette er et initiativ som arbeider for åpenhet i pengestrømmer fra petroleums- og gruvevirksomhet. Det er svært viktig at EITI og representanter fra det sivile samfunn bidrar til å kaste maksimalt lys på inntektsstrømmene fra naturressursene i landet fremover, sier Nore.

Publisert 21.03.2013
Sist oppdatert 16.02.2015