Givere skuffet over manglende effektivitetsgevinst i giversamarbeid, men bidrar for lite selv

Norge deltar i en Joint Financing Arrangement (JFA) med 7 andre givere som støtter Zambias Nasjonale AIDS Råd (NAC).

Gjennomgangen som nå foreligger, har sett spesielt på om JFA har bidratt til å fremme prinsippene for Paris erklæringen, som å redusere transaksjonskostnader og fremme måloppnåelse og effektivitet. Konsulentene peker på at det er skuffelse blant giverne over mangel på reduksjon i transaksjonskostnadene. Det er også svake forvaltningssystemer (svak strategisk plan, svake årsplaner og rapporter) hos Zambias Nasjonale AIDS Råd som bidrar til redusert effektivitetsgevinst. Men, samtidig sier gjennomgangen at giverne i sin frustrasjon, selv har brutt med prinsippene for harmonisering og innordning.

Rapporten peker på at det bør investere tid og ressurser fra begges side i å enes om felles forvaltningssystemer og rutiner. Rapporten sier også at Zambias Nasjonale AIDS Råd har en formålstjenelig organisasjonsstruktur, er fullt bemannet og at det derfor skulle være mulig å få dette på plass.


Giversamarbeidet ble inngått første gang 2005-2007. Ny avtale ble inngått for 2007-2009 og er forlenget til 2010. Programmet har mottatt NOK 12 mill i norsk støtte i perioden 2008-2010.