Hiv/aids utfordringer i Botswana

Norads midtveisgjennomgang i Botswana viser at med en generell utbredelse på 17 prosent utgjør HIV/AIDS den største utfordringen for utvikling i Botswana.

Landets regjering har satt i gang et omfattende behandlingsprogram (Anti-Retroviral Therapy Programme - ART) som krever betydelig kapasitetsstyrking mht. helsepersonell, og for å bidra til dette ble det i 2004 inngått en prosjektavtale mellom Botswanas helsedepartement (MoH) og det norske Utenriksdepartementet. Planlagt norsk støtte for perioden (2005-2008) er på 45mill.kroner.

Midtveisevalueringen viser bl.a. at prosjektet har gitt viktige bidrag til leveranser av helsetjenester i Botswana, og at det er svært relevant mht. behovet for helsepersonell. Over tid har prosjektet til dels vært rettet mot å imøtekomme mer generelle behov for medisinsk ekspertise, noe som ikke er reflektert i prosjektdokumentene. Et systematisk opplegg for kunnskapsoverføring er imidlertid ikke på plass, og koordineringen mellom de to partene er også svak. Det er også behov for å utvikle bedre indikatorer for å kunne måle prosjektets effekter og resultater.

Les mer om rapporten