FNs fredsarbeid gir resultater

FNs fredsarbeid gir resultater, viser ny Norad-støttet evaluering av UNDPs arbeid i konfliktland. Samtidig gjør manglende fokus på strukturelle forhold i disse landene at folks grunnleggende sikkerhet fortsetter å være skjør.
Det internasjonale samfunnet har bidratt til en nedgang i antall konflikter ved å støtte fredsavtaler, oftest gjennom FN. FN har bidratt til å stabilisere konflikter, hovedsakelig ved et betydelig internasjonalt nærvær. Men det internasjonale samfunnet har ikke i tilstrekkelig grad tatt inn over seg de strukturelle forholdene i land i konflikt. Folks grunnleggende sikkerhet (human security) er derfor fremdeles skjør de fleste steder, og det er risiko for at væpnet konflikt bryter ut på nytt.

Dette er hovedkonklusjonen i en evaluering gjort av UNDPs evalueringsavdeling. Det ble gjort seks landstudier (Haiti, D.R. Kongo, Guatemala, Sierra Leone, Afghanistan og Tajikistan). Evalueringsavdelingen i Norad har støttet studien som en del av sin avtale med UNDP.

Hovedfokuset har vært å vurdere UNDPs arbeid for å bedre forholdene med hensyn til sikkerhet og utvikling i konfliktland. Rapporten peker på at UNDP står sentralt i det internasjonale arbeidet på området, og at organisasjonen burde være godt plassert til å gjøre noe med de strukturelle forholdene som ofte ligger under en konflikt. Imidlertid er UNDPs effektivitet begrenset, hevdes det i evalueringen, av de internasjonale organisasjonenes egen oppbygning og mangel på garantert grunnfinansiering fra giverne. Noe som gjør at UNDP ofte ender opp med å fylle 'bistandsgap' for giverland.

Andre svakheter i UNDP er: manglende systematisk analyse av konflikter, manglende bruk av tidligere gode erfaringer samt utilstrekkelig oppmerksomhet på sivilt samfunn og likestilling i konfliktområder. Videre er ikke opplæringen av og kompetansen til personell som sendes til konfliktområder god nok, og til sist er det ofte vanskelig å få tak informasjon om hva UNDP gjør, og om hva som er prosedyrer for det som gjøres.

I alle landstudiene fant en at folks sikkerhet var utsatt for forflytting, brudd på menneskerettigheter, høy kriminalitetsstatistikk, vold og diskriminering av kvinner, økonomisk usikkerhet (spesielt arbeidsløshet), og sårbarhet overfor natur- og menneskeskapte katastrofer.

Evalueringsavdelingen vil peke på at dette er en studie som i hovedsak har blitt gjort på et strategisk plan, og at en derfor kan trekke begrensede slutninger om FN-systemets effektivitet og resultater av innsatsen. Likevel mener vi evalueringsrapporten kan være nyttig i arbeid med konfliktforebygging og fredsbygging generelt og i vårt engasjement overfor FN-systemet. Spesielt landrapportene vil være interessante for norsk arbeid overfor de nevnte landene.

Evalueringsavdelingen leder et internasjonalt arbeid i OECD/DAC for å utarbeide en veileder for bedre evaluering av innsatser for å forebygge konflikter og fremme fred.

Evalueringen i Norads publikasjonsbase: Evaluation of UNDP Support to Conflict-Affected Areas.